« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
PREDSTAVE

Koprodukcija ZKM-a i BDP-a "Kamen" u prosincu

ZKM kao svoj posljednji premijerni naslov u tekućoj kalendarskoj godini najavljuje, 22. prosinca, predstavu "Kamen" u režiji Patrika Lazića, koprodukciju s BDP s Mirjanom Karanović u jednoj od uloga

Kamen
Kamen (Arhiva)
Više o

ZeKaeM

,

Beogradsko dramsko pozorište

,

predstava Kamen

'Kamen' je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući - samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću - od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. 

Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

Njemački dramatičar Marius von Mayenburg vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, čija se djela redovito izvode u londonskom Royal Courtu, kao i na europskim scenama, a sada će prvi put biti predstavljen i hrvatskoj publici. Stalni je pisac berlinskog kazališta Schaubuhne, dobitnik mnogih priznanja.

Njegov specifičan mračni humor kojim razlaže socijalno-politička ustrojstva suvremenog svijeta kroz pripovijesti o razorenim obiteljskim odnosima prepoznatljiv je i u drami "Kamen", koja će prvi put biti izvedena u Beogradu, gdje će premijera u Beogradskom dramskom pozorištu biti 11. prosinca, te u Zagrebu, u ZKM-u 22. prosinca.

U predstavi glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a, Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica i Mia Melcher.

Dramaturgiju potpisuje Katarina Pejović a režiju Patrik Lazić, jedan od najperspektivnijih mladih redatelja u Srbiji, koji je za režiju Matišićevih 'Finih mrtvih djevojaka' prošle godine nagrađen BDP-ovom godišnjom nagradom.

'Drama 'Kamen' govori o tome što se događa kada pojedinac u zajednici odluči tragati za istinom i po cijenu svoje sigurnosti izgrađene na lažima, potiskivanjem i ignoriranjem, što neminovno vodi u amneziju i izobličenu interpretaciju prošlosti', ističu Pejović i Lazić.

'Svatko tko živi na ovim prostorima zna točno o čemu je riječ. Kamen koji iznova ostavljamo u nasljedstvo svakoj idućoj generaciji prijeti da nas konačno proguta kao Mayenburgova rupa u kojoj likovi kriju obiteljsku povijest, koja onda postaje simbol nacionalne. Dug je proces oslobađanja od toga kamena, ali prvi je korak priznati ga, osvijestiti. Tek poslije toga može uslijediti dugo razdoblje pregovara i pomirenja s njime'.

Komad se igra u prijevodu s njemačkog Drinke Gojković i Borisa Perića. Scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Marta Žegura, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a zvuka Teodora Đurković, dok su autori video materijal Jelena Tvrdišić i Aleksandar Jakonić.

12.12.2021. 13:00:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh