« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
I DOMOLJUB I DIKTATOR

Komunisti u Rusiji obilježili 130 godina od Staljinova rođenja

Prema istraživanjima agencije VTsIOM, oko 54 Rusa i dalje ima pozitivno mišljenje o čovjeku koji je odgovoran za smrt milijuna Sovjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

Staljin

,

Josif Visarionovič Staljin

,

Sovjetski savez

Ruski su komunisti u ponedjeljak položili cvijeće na grob Josifa Visarionoviča Staljina, koji se nalazi ispred kremaljskih zidina, obilježavajući na taj način 130. godišnjicu njegova rođenja.

"Željeli bismo da se narod Staljina sjeća kao mislioca i domoljuba", rekao je potpredsjednik ruske komunističke partije i potpredsjednik ruskog parlamenta Ivan Meljnikov za agenciju RIA Novosti. U jugozapadnom ruskom gradu Voronežu ruski su komunisti postavili Staljinove fotografije na velike panoe.

Aktivisti udruga za ljudska prava istodobno su pokušali skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da je Staljin (1879. - 1953.) odgovoran za smrt milijuna sovjetskih državljana.

Staljinovo nasljeđe i danas je jedna od najprijepornijh stvari u Rusiji. Ovoga vikenda objavljeno je istraživanje agencije VTsIOM prema kojoj 54 posto Rusa o njemu ima pozitivno mišljenje, iako su premijer i predsjednik Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev nedavno osudili njegovu vladavinu terora. Za vrijeme procesa destaljinizacije, godine 1961. njegovo je tijelo iz Lenjinova mauzoleja premješteno u grobnicu ispred kremaljskih zidina, gdje su pokopani i drugi "niži" čelnici revolucije. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 17:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh