« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
VELIKA ZABRINUTOST

Židovi kritiziraju beatificiranje pape Pija XII.

Svjetski židovski kongres ocjenio je prijedlog Vatikana o proglašenju blaženim Pija XII. "nepriličnim i preuranjenim"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Židovi

,

papa Pio XII.

,

beatifikacija

"Dok arhivi pape Pija XII. o ključnom razdoblju od 1939. do 1945. budu zatvoreni i dok se ne postigne konsenzus o njegovu djelovanju - ili nedostatku djelovanja - glede progona milijuna Židova u holokaustu, beatifikacija je neprilična i preuranjena", ustvrdio je predsjednik WJC-a Ronald Lauder u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

"Iako je odluka o tome kome će se ukazati vjerske časti isključivo u ovlasti Katoličke crkve, postoji velika zabrinutost oko političke uloge pape Pija XII. tijekom Drugoga svjetskog rata, koju ne bi trebalo zanemariti", dodao je.

Lauder je od Vatikana zatražio "trenutačno" otvaranje svih postojećih arhiva iz doba Pija XII. međunarodnim istražiteljima kako bi se uklonile sve postojeće dvojbe.

"S obzirom na važnost dobrih odnosa između katolika i židova... bilo bi poželjno da je Vatikan pokazao više osjetljivosti u tom pitanju", ustvrdio je.

Papa Benedikt XVI. u subotu je "časnima", što je posljednji korak prije beatifikacije, proglasio svoje prethodnike Ivana Pavla II. i Pija XII., potpisavši uredbu kojom se obojici papa priznaju "herojske vrijednosti" života u vjeri. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 17:47:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh