« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko trebamo hodati dnevno?

Tijelo je vrlo pametan mehanizam koji odgovara na vanjske poticaje i neprestano traži izazove. Ako ništa ne mijenjate, ne možete niti očekivati promjenu

Koliko i kako?
Koliko i kako? (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

savjeti

,

hodanje

Dobro bi bilo hodati najmanje sat vremena svakodnevno, no može li se išta postići s polusatnom šetnjom?  

"Naravno da možemo postići rezultate ako hodamo 30 minuta svaki dan", kaže Tom Holland, trener i maratonac. "Polusatnim hodanjem sagorjeva se 150-200 kalorija,naravno ovisno o brzini kojom hodamo i ovisno o tome koliko kilograma imamo", dodaje. 

Želimo li izvući više rezultata od polusanog hodanja, u njega treba ubaciti neke elemente poput brda, intervala, promjene rute i trčanja.  

Brda - dodate li u hodanje uspon na brda povećat ćete intenzitet i sagorjeti više kalorija. Ako ne možete iz prve  doći do vrha, idite postupno, dan po dan. S vremenom ćete ojačati.

Intervali - nekoliko brzih koraka napravit će veliku razliku. Osobna trenerica Jackie Wick savjetuje izmjenjivati jednominutno brzo hodanje sa 30-40 sekundi sporog i tago pola sata. 

Različiti putevi - osim što vam neće biti dosadno, promjena rute drži tijelo i mozak aktivnima i već time čini da trošimo više kalorija. 

Trčanje - ubacivanje kratkih intervala trčanja u šetnju uvelike povećava učinkovitost šetnje. Veliku razliku radi minuta trčanja tu i tamo unutar tih pola sata ili čak preriodi od samo pet do deset sekundi trčanja. 

Prema Tomu Hollandu ključ je u varijacijama jer na taj način osiguravamo napredak. Ako stalno hodamo istim tempom i istom rutom, nakon nekog vremena tijelo se navikne.

"Tijelo je vrlo pametan mehanizam koji odgovara na vanjske poticaje i neprestano traži izazove. Ako ništa ne mijenjate, ne možete niti očekivati promjenu", kaže Tom i ponavlja kako u trening, u ovom slučaju polustano hodanje treba ubaciti intervale, pojačati intenzite, ubaciti brda i stube. 

"Kod polusatnog hodanja sjajno je to što možete biti redoviti. Čak i ako nemate vremena da hodate 30 minuta, razlomite ih na dvaput po 15. Svaki korak se računa. Prekratko je samo hodanje kojeg nema. Šetajte s prijateljima, psom, ako imate bebu stavite ju u kolica i izađite s njom. 30 minuta, sedam puta tjedno nije malo", zaključje Tom. 

04.06.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh