« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
STVARNO?

Koliko kave je loše za srce?

Čak i oni kavoljupci koji popiju do 25 šalica kave na dan mogu biti mirni - ni te količne nisu loše za srce, kažu znanstvenici

Nema brige, kažu...
Nema brige, kažu... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

srce

Kava ima blagotvorne učinke na zdravlje - između ostaloga, štiti jetru i snižava rizik od raznih bolesti, od Alzheimerove i Parkinsonove do dijabetesa, no već se duže vrijeme vjeruje da velike količine kave mogu pridonijeti otvrdnjenju arterija što srce izlaže pritisku i povećava vjerojatnost za srčani ili moždani udar.

Na sreću kavoljubaca, nova i opsežna studija provedena u Velikoj Britaniji otklonila je te sumnje. Ispijanje više od pet šalica kave na dan, čak i do 25, ne šteti arterijama, prenosi Guardian.

Studija provedena na 8000 ljudi, koju je djelomično financirala Britanska zaklada za srce (BHF) predstavljena je ovaj tjedan na konferenciji Britanskoga kardiovaskularnog društva.

Stručnjaci s londonskog sveučilišta Queen Mary svrstali su sudionike istraživanja u tri skupine.

U prvoj su bili oni koji su pili manje od šalice kave dnevno, u drugoj oni s jednom do tri šalice, a u trećoj oni koji piju više od tri. U posljednjoj skupini ljudi su u prosjeku pili pet šalica kave dnevno, ali bilo je i onih koji su ih dnevno konzumirali 25.

Znanstvenici su utvrdili da čak ni kod ovih 'rekordera" ne postoji ništa veća vjerojatnost od razvoja ateroskleroze nego od ispitanika iz prve skupine.

Rezultati su potvrđeni i nakon što su isključeni drugi faktori rizika za tu bolest, poput dobi, težine i pušenja.

"Studija ukazuje na to da kava nije loša za arterije kao što su upućivale neke prijašnje", rekao je dr Kenneth Fung sa sveučilišta Queen Mary.

04.06.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh