« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana
SAVJETI

Koliko treba biti pauza između obroka i vježbanja

opće pravilo je da biste trebali sačekati s vježbanjem tri do četiri sata nakon obroka i jedan do dva sata nakon što pojedete međuobrok

Pričekajte malo...
Pričekajte malo... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

obrok

Vježbate? Znate li kad treba jesti prije vježbanja? To je važno pitanje. Ako prebrzo nakon obroka počnete vježbati, rizikujete osjećaj nadutosti, grčeve i mučninu. Ali ako čekate predugo, nećete imati energije potrebne za postizanje ciljeva vježbanja.

Koje je onda vrijeme idealno?

Odgovor na to pitanje dala je Laura Harrell Raffals, profesorica medicine na klinici Mayo.

Prema njenom mišljenju, opće pravilo je da biste trebali sačekati s vježbanjem tri do četiri sata nakon obroka i jedan do dva sata nakon što pojedete međuobrok.

Lagano vježbanje nakon jela, poput hodanja, je u redu, ali za intenzivnije vježbanje vašem tijelu treba vremena za probavu.

Dajući tijelu vrijeme potrebno da probavi hranu prije vežbanja, omogućićete mu da stvarno koristi gorivo iz tog obroka za odrađivanje vašeg treninga, objašnjava Laura Harrell Raffals.

Također ćete dati želucu vrijeme da isprazni svoj sadržaj i tako ćete smanjiti šanse za pojavu mučnine, refluksa, gorušice i drugih neprijatnih problema sa varenjem tokom treninga.

Svi mi hranu različito podnosimo i probavljamo, tako da nema jedinstvenih smjernica koliko dugo bi trebalo da čekate nakon obroka kako biste započeli sa treningom. Faktori poput dužne i intenziteta vašeg treninga, kao i vrsta i količina hrane koju jedete, također imaju važnu ulogu.

Budite posebno oprezni oko vremena i vrste hrane prije treninga visokog intenziteta.

Na primjer, prije trčanja vašem želucu će možda biti potrebna jednostavnija hrana i više vremena za probavu u usporedbi sa onim što može podnijeti prije laganijih aktivnosti, poput šetnje ili joge

23.11.2020. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh