Kako ostati zimi u formi?
Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice
Zimi se naše tijelo mijenja jer su dani kraći, organizam samim time usporeniji pa se osjećaju posljedice na metabolizam, raspoloženje i u konačnici - prehrambene navike.
Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice. Upravo zato bitno je na adekvatan način prilagoditi prehranu godišnjem dobu.
I, naravno, postoje jasne smjernice što jesti zimi, a da si pritom učinimo pozitivne stvari za tijelo. Naravno, uz prehranu, bitno je biti i tjelesno aktivan u što većoj mjeri.
Crveno meso, kelj, zelena salata, kupus - bogati su željezom, kojeg zimi tijelo treba više no inače za jačanje imuniteta.
Čaj s medom, limunom ili malo ruma te puno vode - ubrzava metabolizam, "čisti" ga i hrani potrebnim vitaminima.
Riba, jaja, sir - zimi smo umorniji, a ribe, jaja, sir, mlijeko... pomažu hraniti organizam vitaminom B12, koji pomaže da se osjećamo odmornije i svježije.
Špinat - bogat je cinkom i samim time sjajan u obrani protiv raznih virusa i prehlada koje prijete tijekom zime.
Žitarice - kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi, trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.
Sve u svemu, prilagodite prehranu...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar