« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako ostati zimi u formi?

Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice

Zimi smo lijeni...
Zimi smo lijeni... (Arhiva)
Više o

zima

,

vježbanje

,

forma

Zimi se naše tijelo mijenja jer su dani kraći, organizam samim time usporeniji pa se osjećaju posljedice na metabolizam, raspoloženje i u konačnici - prehrambene navike.

Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice. Upravo zato bitno je na adekvatan način prilagoditi prehranu godišnjem dobu.

I, naravno, postoje jasne smjernice što jesti zimi, a da si pritom učinimo pozitivne stvari za tijelo. Naravno, uz prehranu, bitno je biti i tjelesno aktivan u što većoj mjeri.

Crveno meso, kelj, zelena salata, kupus - bogati su željezom, kojeg zimi tijelo treba više no inače za jačanje imuniteta.

Čaj s medom, limunom ili malo ruma te puno vode - ubrzava metabolizam, "čisti" ga i hrani potrebnim vitaminima.

Riba, jaja, sir - zimi smo umorniji, a ribe, jaja, sir, mlijeko... pomažu hraniti organizam vitaminom B12, koji pomaže da se osjećamo odmornije i svježije.

Špinat - bogat je cinkom i samim time sjajan u obrani protiv raznih virusa i prehlada koje prijete tijekom zime.

Žitarice - kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi, trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.

Sve u svemu, prilagodite prehranu...

23.11.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Permano
    23.11.2020. 18:59
    Aktivan treba biti i zimi, ne samo leti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh