« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
PRIPAZITE

Pandemija i lockdown dovode do dosade

Živčeki su sve kraći kad se nešto radi, a kad ste doma, onda se ubijate od - dosade, vjerovali ili ne...

Ono kad stvarno ne znate što bi...
Ono kad stvarno ne znate što bi... (Arhiva)
Više o

dosada

,

koronavirus

Koronavirus uvelike je promijenio cijeli svijet. Mnogima je osim osjećaja straha i nervoze, donio i duge periode ekstremne dosade. No stručnjaci upozoravaju kako dugi period ekstremne dosade mogu biti opasni po zdravlje.

Psiholog Sandi Mann kazao je kako je dosada stanje koje se javlja kada ''potraga za stimulacijom živčanog sustava nije zadovoljena''

Na smrt dosadano

Istraživanja pokazuju da dosada zapravo može smanjiti životni vijek. Istraživanje državnih službenika u dobi od 35 do 55 godina u 1980-ima je pokazalo da oni koji su skloniji dosadi imaju 30 posto veću vjerojatnost da će umrijeti u roku od tri godine, posebno od kardiovaskularne bolesti, piše Daily Mirror.

"Ljudima doslovno može biti smrtno dosadno", kazao je dr. Mann. 

''No ne znamo točno što je to što dosadu povezuje sa smrti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ono što znamo jest da kada je ljudima dosadno, oni traže načine da prekinu dosadu, a mnoge stvari koje čine kako bi ih ublažili osjećaj dosade, su nezdrave, a dosada je i stresna'', pojašnjava psiholog.

Ljudi koji su najskloniji dosadi često su oni koji neprestano žude za uzbuđenjem kako bi pobjegli iz svakodnevnog života.

Da to postignu koriste sredstva poput alkohola i droga. Jedno južnoafričko istraživanje pokazalo je da je dosada ključna za upotrebu alkohola, cigareta i kanabisa među tinejdžerima.

23.11.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh