« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
što dišemo?

Koliko su prirodne i zdrave mirisne svijeće?

Zanosan miris aromatiziranih svijeća zapravo je bitno štetniji nego što možete i pomisliti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

mirisne svijeće

,

vosak

,

pčelinji vosak

Vosak za svijeće sadrži nizove ugljikovodika koji pri izgaranju otpuštaju ugljični dioksid. Štetnost voska ovisit će o izvorima ugljikovodika. Metro je napravio kratko istraživanje najčešćih proizvoda na tržištu u suradnji sa stručnjacima kako bi se doznalo ide li uz sjajan miris kuće i opasnost po ukućane.

Parfimirani parafin

Svijeće koje se masovno proizvode obično su napravljene od parafinskog voska, supstance zasnovane na petroleju, dobivenom od sirove nafte. Ramdane Touhami, kreativni direktor pariške tvornice svijeća Cire Troudon svjestan je kontroverzne prirode parafina. „Ako palite svijeće s parafinom, isto tako možete staviti auspuh od automobila u kuću."

Vosak koji izgara sadrži 11 toksina, od kojih su dva karcinogena - toluen i benzen, pa je paljenje takvih svijeća u kući jednako opasno kao i pasivno pušenje. Jeste li se ikad zapitali od čega je nastao tamni kolobar nakon izgaranja voska? To je čađa, koja također spada u toksine.

Još jedan neprijatelj je fitilj. U nekim zemljama u razvoju, gdje je profit daleko ispred zdravlja radnika, fitilj se radi od olova. Korištenje ove štetne supstance koja nikad ne napušta tijelo u potpunosti zabranjeno je u Europi i SAD tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća zbog štetnosti za zdravlje.

Ljepotica i pčele

Svijeće napravljene od pčelinjeg voska potpuno su prirodne. Rade se od poklopaca pčelinjeg saća i najskuplje su na tržištu. Iako su troškovi za neke proizvođače preveliki, zapravo i nisu toliko skupe kad se uzme u obzir vrijeme izgaranja: pčelinji vosak traje tri puta duže od parafina i dvostruko duže od sojinog voska.

Soja

Biljno (sojino) ulje koristi se za izradu voska za svijeće u procesu koji se zove hidrogenacija. Otpušta manje čađe i sporije gori od parafina, pa te karakteristike čine sojih vosak dobrom alternativom. Uz to, radi se o obnovljivom izvoru, koji je puno manje štetan od parafina, a istovremeno je jeftiniji od pčelinjeg voska.

Svijetla budućnost

Količina „zelenih" svijeća dostupna na tržištu sve je veća. Svijeće napravljene od biljnih ulja ili pčelinjeg voska sve su popularnije među ekološki osviještenim kupcima. Iako se parafinski vosak i dalje koristi, čak i od strane nekih najpoznatijih tvrtki kao što je Diptyque iz Pariza, koji tvrdi da parafinski vosak najbolje upija mirise, prirodni vosak je rješenje za čiste svijeće.

Takvo rješenje koristi Cire Trudon, brand koji postoji od 18. stoljeća i čija je nova linija mirisnih svijeća upravo izašla.

„Cire Trudon svijeće bile su ekološke daleko prije nego što je svijest o zaštiti prirode postala trend", objašnjava Ramdane Touhami. Svijeće bez parafina i bilo kojih sekundarnih minerala izvedenih iz petrokemijske industrije rade se od tajne smjese koja sadrži mješavinu prirodnih voskova od biljnih ulja uključujući palmino, rižino, sojino i ulje od kopra, sa fitiljima proizvedenim od čistog neizbjeljenog pamuka.

Greenpeace je proglasio ove svijeće potpuno ekološkim, bez ikakvih štetnih supstanci koje su navedene u OSPAR-u, europskoj konvenciji potpisanoj kako bi se zaustavilo uništavanje mora i zraka.

U međuvremenu, Neom Organics nudi svijeće koje sadrže isključivo organske sastojke. Nicola Elliott, osnivač tvrtke izdvaja najbolje od prirode u proizvodnji svojih svijeća, kao što su najbolje marokanske ruže, najbolji sicilijanski limuni i slično.

Kod svijeća nije toliko pitanje jesu li organske, nego jesu li prirodne. Svijeće izrađene od sojinog ili pčelinjeg voska svakako su manje štetne jer ne otpuštaju toksine i ne zagađuju zrak koji udišemo. Iako će parafin vjerojatno i dalje biti prisutan u industriji mirisa, zbog isplativosti, podizanje opće svijesti o kvaliteti zraka i zdravlju bit će dva faktora koji će odrediti budućnost izrade svijeća.

Piše: Romina McGuiness/MWN
30.07.2009. 14:23:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    04.01.2010. 18:24
    Vosak koji izgara sadrži 11 toksina, od kojih su dva karcinogena - toluen i benzen
    ovo nisam zna do sad
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh