« Seks
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
KATASTROFA

Koliko stvarno mladi znaju o seksu?

Veliku raspravu izazvalo je pitanje prava na prekid trudnoće. Neki smatraju da žene treba informirati. Međutim, kada već dođe do neželjene trudnoće, tada je kasno

Mladi zapravo pojma nemaju o seksu
Mladi zapravo pojma nemaju o seksu (Arhiva)
Više o

seksualni odgoj

,

mladi

,

neželjena trudnoća

Seksualni odgoj definitivno je zanemaren u Hrvatskoj, što pod pritiskom konzervativnih snaga koje su sve prisutnije, što zbog inernosti sustava, mogao bi biti zaključak istraživanja o poznavaju seksa kod mladih, kaže RTL.

Da nauče kada to zametak postaje plod, osmaši imaju dva sata nastave od sveukupno šest, koliko je predviđeno za upoznavanje građe ženskih i muških reproduktivnih organa, tijeka trudnoće i spolno odgovornog ponašanja. U srednjoj školi za to imaju još četiri sata. I to je to.

"Broj neželjenih trudnoća koji se događa među mladim ljudima očiti je pokazatelj da to nije dovoljno sati. Nije dovoljno edukacije", kaže Renata Banjan, profesorica biologije u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Osijeku.

Kako bi doznali više, kaže profesorica biologije, osječkim gimnazijalcima organizirano dolaze predavati i studenti medicine. Pričaju im o spolnom sustavu, spolnoprenosivim bolestima, kontracepciji, odnosima u vezama...

Prema istraživanju od prije šest godina, djevojke i mladići prvi spolni odnos u prosjeku imaju sa 17 godina. Sedamdeset posto njih je koristilo kondom kao zaštitu od neželjene trudnoće i spolnih bolesti, a ostali ništa. 

Ima i djece koja ranije ulaze u seksualne odnose, a obrazovni sustav slabo prati tinejdžersku realnost.

No jedino se znanjem dolazi do svjesnosti, pa i one da pobačaj nije sredstvo za planiranje obitelji.

A upravo je zdravstveni odgoj trebao pomoći nastavi biologije. 

"Skandinavske zemlje počinju puno ranije sa sadržajima koji su prilagođeni specifičnoj dobi. A što se nas tiče, kao i svake zajednice, to pitanje nije samo znanstveno", kaže Aleksandar Štulhofer s Katedre za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pitanje zdravstvenog odgoja je postalo i političko i vjersko pa se u 21. stoljeću u Hrvatskoj s ogradama govori o spolnosti. 

No jedino se pravovremenom edukacijom može izgraditi odgovoran pojedinac.

14.10.2016. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh