« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana
ZNATE LI?

Koliko nam sati sna stvarno treba?

Nekim ljudima dovoljno je i manje sna, da funkcioniraju dobro i nemaju posljedice na zdravlje, no zaslužna za to su rijetka genetička stanja, k

Jeste li se naspavali?
Jeste li se naspavali? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

dovoljno sna

Manjak sna obično uzrokuje umor i neproduktivnost, a ukoliko ih ignoriramo i nastavimo iscrpljivati tijelo, posljedice manjak sna mogu postati puno ozbiljnije - prerasti u bolesti.

Dvogodišnja studija provedena od strane američke Nacionalne udruge za spavanje otkrila je da odrasli trebaju u prosjeku između sedam i devet sati sna. 

Nekim ljudima dovoljno je i manje sna, da funkcioniraju dobro i nemaju posljedice na zdravlje, no zaslužna za to su rijetka genetička stanja, kaže za Inverse neuroznanstvenik Chelise Rohrscheib.  

Ako netko ozbiljno odskače od prosjeka, odnosno spava manje ili više, a pritom se kroz dan osjeća umorno, trebalo bi provjeriti s liječnikom jer je moguće da se radi o bolesti.

Hipersomnija ili pretjerano spavanje može biti simptom depresije ili pak znak da se tijelo s nečime bori i na to mu odlazi energija koja nam je potrebna za svakodnevno funkcioniranje.

Kako starimo, potreba za snom se mijenja pa time i preporuke stručnjaka o tome koliko trebamo spavati.

  • novorođenčad - 14 do 17 sati
  • bebe - 12 do 15 sati
  • djeca do tri godine - 11 do 14 sati
  • predškolci - 10 do 13 sati
  • školarci mlađeg uzrasta - 9 do 11 sati
  • tinejdžeri 8 do 10 sati
  • mlađi odrasli - 7 do 9 sati
  • odrasli 7 do 8 sati

No usprkos preporukama znanstvenika, studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da prosječna odrasla osoba spava 6 sati i 28 minuta, što je manje od potrebnog.

Pokazalo se i da je mit nadoknađivanje sna. U istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology stoji da čak i ako se dobro naspavamo za vikend, ne možemo izbrisati posljedice nespavanja.

 

03.02.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh