« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
PITANJE

Koliko je mineralna voda dobra za zdravlje?

Iako je obična mineralna voda bolja za vaše zube od pića kojima su dodani šećeri i okusi, obična voda je ipak najbolja jer je njezin pH oko sedam

Treba li piti mineralnu vodu?
Treba li piti mineralnu vodu? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mineralna voda

Održavanje hidratizacije bitno je za sve tjelesne funkcije kao što je regulacija temperature, prijenos hranjivih tvari i uklanjanje otpada iz tijela. Voda nam je čak važna i kao amortizer za zglobove. 

No iako većina ljudi zna da treba piti puno vode to pomalo može biti i dosadno. Pa se postavlja pitanje što je s gaziranom vodom. Koliko je dobra za naše zdravlje?

Gazirana voda sadrži povećanu količinu ugljikovog dioksida, količina ovisi o izvoru ili o tome koliko se dodaje tijekom punjenja u ambalažu. Istraživanja su pokazala da je gazirana voda slabo kisela i da je njezin pH između tri i pet.

Okus koji osjećate zapravo je jači jer se nakon konzumacije gaziranog pića aktiviraju receptori boli na jeziku koji reagiraju na tu kiselinu. Zbog toga gazirana pića mogu naškoditi zubima.

Caklina, vanjski sloj naših zuba, je najtvrđe tkivo u našem tijelu. Ona je uglavnom zaslužna za jačinu zuba, a jedan od glavnih neprijatelja zubne cakline su kisele namirnice koje uzrokuju trošenje zuba. Kiselost tijela trebala bi iznad 7 jer je tijelo tada lužnato.

Normalno postoji ravnoteža između minerala u zubima i minerala u slini.

Usta i slina obično imaju pH od šest do sedam, ali kada padne ispod pet i pol, molekule kalcija i fosfata prelaze iz zuba u slinu. To se može dogoditi zbog ugljične kiseline u gaziranim pićima. 

Iako je obična mineralna voda bolja za vaše zube od pića kojima su dodani šećeri i okusi, obična voda je ipak najbolja jer je njezin pH oko sedam. Osim toga mineralna voda može sadržavati i soli pa je izuzetno važno paziti na količine koje unosite, piše Inverse.

Također je važno naglasiti da gazirana voda ne smanjuje apetit kao što se često misli, ne postoje čvrsti znanstveni dokazi. Samo ćete napuniti želudac, ali se neće dogoditi ništa posebno.Čak i kada se mineralna voda pije uz obroke, nema razlike u tome koliko će se brzo isprazniti želudac u usporedbi s običnom vodom.

10.01.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh