« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko je dobar cjeloviti kruh?

Često se upravo ova vrsta kruha ističe kao najzdravija, no je li to zaista tako?

Je li stvarno dobar?
Je li stvarno dobar? (Arhiva)
Više o

kruh

,

cjelovite žitarice

Kruh je hrana koju jednostavno ne možemo izbjeći, ma koliko se mi trudili - no, znate li koji je kruh najbolji?

Bijeli kruh svakako je najgori koji možete odabrati jer se radi o jako prerađenoj namirnici. Kruh od cjelovitih žitarica, pak, ističe se kao zdrava opcija. Istraživanje pokazuje je li to zaista tako i kakve sve efekte on može imati na organizam.

Velika doza nutrijenata - zbog toga što nije toliko prerađen, u kruhu od cijelih žitarica i dalje se nalaze korisni nutrijenti. Među njima su cink, vlakna, magnezij, antioksidansi i vitamini B skupine. Ti nutrijenti mogu pomoći probavi, a mogu i prevenirati neke bolesti.

>> Mršavite uz cjelovite žitarice >>

Puno vlakana - od svih nutrijenata koji se nalaze u kruhu od cjelovitih žitarica, vlakna su najbitnija. U jednoj šniti takvog kruha dobit ćete oko 3 grama vlakana, što je oko 12% ukupne dnevne količine koju bismo trebali konzumirati. Vlakna su ključna kod mršavljenja, reguliranja šećera u krvi i smanjivanja rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Zdravija probava - ovo je ponovno vezano za vlakna koja su ključna za zdravu probavu. Dobre bakterije u probavnom sustavu hrane se topivim vlaknima, a to snižava razinu šećera u krvi.

>> Jedite cjelovite žitarice i struk će vam biti zahvalan >>

Može smanjiti upalne procese u tijelu - nekoliko studija pokazalo je da kruh od cjelovitih žitarica smanjuje upalne procese u tijelu, a samim time i rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti, piše Eat this.

05.08.2021. 09:02:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.08.2021. 09:32
    Zbig kruha ce se voditi ratovi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh