« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Kojih se godina života najradije sjećamo?

Kad u nekom kasnijem razdoblju života počnemo s prisjećanjima na "dobre stare dane", jedno nam doba najčešće pada na pamet

Najdraže nam je doba oko 25. godine života
Najdraže nam je doba oko 25. godine života (Arhiva)
Više o

život

,

sjećanja

,

doba

,

omiljeno doba života

Znate one situacije kad krene prisjećanje na "dobra stara vremena", koje su najčešće povezane s povećom količinom alkohola i završavaju prepričavanjem priča iz prošlosti koje se sve razlikuju, a govore o istom događaju?

Očito je nekome sa Sveučilišta New Hampshire dojadilo slušati takva prisjećanja, pa su napravili istraživanje o tome koje se doba života u takvim pričama najviše prepričava i priziva najljepša sjećanja.

Nakon što su ispitanici imali pola sata za predstavljanje svoje biografije, znanstvenici su analizirali priče, pa su ih nakon tjedan dana trebali ispričati svoj život u poglavljima.

Analiza je pokazala da se ljudi najbolje sjećaju razdoblja od 17. do 24. godine života i redom su ga ocjenjivali najvažnijim, a zanimljivo je da su najljepša sjećanja dolazila iz perioda odmah nakon toga, u 25. godini.

Znanstvenici su tako zaključili da je upravo to doba najdraže, kad se osvrnete na svoj život, jer su sjećanja živa cijeli život, što nije slučaj s razdobljima, primjerice, nakon 30. godine života.

21.02.2014. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh