Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2014. 21:30:00
EH, DA ...

Kojih se godina života najradije sjećamo?

Kad u nekom kasnijem razdoblju života počnemo s prisjećanjima na "dobre stare dane", jedno nam doba najčešće pada na pamet

Najdraže nam je doba oko 25. godine života
Najdraže nam je doba oko 25. godine života (Arhiva)

Znate one situacije kad krene prisjećanje na "dobra stara vremena", koje su najčešće povezane s povećom količinom alkohola i završavaju prepričavanjem priča iz prošlosti koje se sve razlikuju, a govore o istom događaju?

Očito je nekome sa Sveučilišta New Hampshire dojadilo slušati takva prisjećanja, pa su napravili istraživanje o tome koje se doba života u takvim pričama najviše prepričava i priziva najljepša sjećanja.

Nakon što su ispitanici imali pola sata za predstavljanje svoje biografije, znanstvenici su analizirali priče, pa su ih nakon tjedan dana trebali ispričati svoj život u poglavljima.

Analiza je pokazala da se ljudi najbolje sjećaju razdoblja od 17. do 24. godine života i redom su ga ocjenjivali najvažnijim, a zanimljivo je da su najljepša sjećanja dolazila iz perioda odmah nakon toga, u 25. godini.

Znanstvenici su tako zaključili da je upravo to doba najdraže, kad se osvrnete na svoj život, jer su sjećanja živa cijeli život, što nije slučaj s razdobljima, primjerice, nakon 30. godine života.

21.02.2014. 21:30:00
http://metro-portal.hr/kojih-se-godina-zivota-najradije-sjecamo/83421/