« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
RIZIČNA KONZUMACIJA

Koje bi meso trebalo izbjegavati?

Crveno i prerađeno meso oduvijek se povezivalo s zdravstvenim problemima poput visokog tlaka i kolesterola. Pogledajte koje vrste mesa bi trebalo izbjegavati ili bar konzumirati umjereno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zdravlje

,

meso

,

janjetina

,

govedina

,

Ohhh Alright

,

Roy Lichtenstein

Janjetina - janjetina je ukusna, ali kao kod većine stvari koje imaju dobar okus, loša za vaše zdravlje. Radi se o crvenom mesu bogatom mastima, što znači da donosi iste rizike kao i govedina. Nedavna 10-godišnja studija, koju je provela Europska agencija za rak i hranu, otkrila je da ljudi koji svaki dan konzumiraju crveno meso imaju trostruko veće šanse da razviju rak debelog crijeva. Uzrok bi mogle biti dvije komponente po imenu hemoglobin i mioglobin, koje se mogu pronaći u toj vrsti mesa. Znanstvenici pretpostavljaju kako ove komponente reagiraju u probavnom traktu s kemikalijama te stvaraju kancerogene tvari.

Govedina - konzumacija ovog mesa se uglavnom povezuje s povećanim rizikom od raka, a pripremljeno na grilu ili roštilju kao popularni odrezak, povećva šanse za razvojem raka prostate. Neke studije pokazale su da kemikalije koje se stvaraju prilikom pečenja mesa na visokim temperaturama generiraju rak prostate kod štakora.

Kobasice (svinjetina) - kad je riječ o mesu, kobasice su vjerojatno najgori izbor. Uglavnom su prepune masti, soli, začina i ponekad sumnjivih kemikalija. Europska agencija za sigurnost hrane nedavno je otkrila kako umjetna crvena boja po imenu Red 2G, koja se može pronaći u kobasicama, izaziva rak. Prikupljeni podaci ne daju informacije o tome koliko osoba može konzumirati ovakav proizvod prije nego što postane kritično, no u svakom slučaje bolje ga je izbjegavati.

Slanina - malo ljudi je imuno na zamaman miris pečene slanine. No, ona je jedan od najvećih izvora zasićenih masnih kiselina na svijetu. Osim toga, može sadržavati kemikalije koje povećavaju rizik od raka, poput nitrosamina. Za ove kemikalije poznato je da su kancerogene u većim količinama. Na žalost, sva slanina sadrži neku vrstu konzervansa.

Salama - salama i ostali suhomesnati prerađeni proizvodi također spadaju u vrlo loš izbor kada se radi o mesu. Prepuni su masti i istih kemikalija koji slaninu čine kancerogenom. U stvari, ovakvi proizvodi sadrže čak i veće doze nitrosamina i ostalih konzervansa.

01.05.2010. 18:40:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.05.2010. 09:07
    zanimljivo da ovakve studije nikad - apsolutno NIKAD ne provode ispitivanje i kako je meso proizvedeno, kakva hrana (GMO, pesticidi, herbicidi, fungicidi itd) je davana životinjama i koje su sve kemikalije, aditivi i hormoni rasta upotrijebljeni... rak je pošast modernog doba, što će reć da nije meso samo po sebi krivo nego kako je proizvedeno :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh