« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TERORIZAM, SLANINA...

Američki generali: Debljina prijeti nacionalnoj sigurnosti

Nova prijetnja nacionalnoj sigurnosti su krumpirići iz McDonaldsa

Više o

debljina

,

američka vojska

Pretilost koja hara među američkom mladeži mogla bi ugroziti budućnost američke vojske, budući da mogući novaci nisu sposobni za vojnu službu, ocijenila su u subotu dvojica umirovljenih američkih generala.

"Stopa pretilosti opterećuje zdravlje Amerikanaca općenito, a napose budućnost naših oružanih snaga", ističu John Shalikashvili i Hugh Shelton, bivši načelnici združenog stožera američke vojske u napisu objavljenom u Washington Postu.

Pretilost, više nego ikoji drugi medicinski čimbenik, onemogućuje pristup vojnoj službi onim Amerikancima koji žele obući vojnu odoru, dodaju.

Generali ujedno pozivaju Kongres da donese zakon po kojemu će škole morati zdravije hraniti djecu, nudeći im povrće, voće i jela na bazi cjelovitih žitarica, a smanjujući ponudu prezaslađene, preslane i masne hrane.

Po studiji objavljenoj u ožujku, sve više mladih Amerikanaca sve ranije postaje pretilo.

Od toga nije pošteđena ni vojska, pa sve veći broj vojnika koji bi mogli profesionalno napredovati nisu promaknuti zbog toga što ih višak kilograma sprječava da ispune zadane fizičke kriterije.

Shalikashvili i Shelton ističu da podupiru prijedlog administracije predsjednika Baracka Obame da u idućih 10 godina poveća izdvajanje za programe dječje prehrane za milijardu dolara na godinu. (hina/metro-portal)

01.05.2010. 09:25:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh