« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

8 načina kako pobijediti prehladu

S naglim promjenama vremena, gotovi svi smo podložni različitim virusima i bolestima. Obična prehlada može biti doista velika gnjavaža, a također se može pretvoriti i u ozbiljnije stanje poput problema sa sinusima i bronhitisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

gripa

,

zaštita

,

prehlada

I dok na tržištu postoji mnogo lijekova za prehladu, ipak je jednostavnije spriječiti nego liječiti. Izgradnja jakog imuološkog sustava od ključne je važnosti.

1. Spavajte dobro - ne treba posebno naglašavati ulogu sna u oporavku tijela i imuološkog sustava. Studije su pokazale da oni koji ne spavaju 7 ili 8 sati dnevno, imaju povećani rizik na razne viruse i bolesti. San je bitan za normalno funkcioniranje tijela.

2. Vitamini - i dok većina uzima vitamin C u trenucima prehlade, stručnjaci sugeriraju povećani unos vitamina D. Iako ga dobivamo preko sunčeve svijetlosti, njegova nedovoljna količina uzrokovat će manju proizvodnju proteina koji pomažu obranu od virusa i bakterija. Stoga jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima.

3. Prikladna odjeća - topla odjeća kojom ćete zaštiti najugroženije dijelove tijela poput glave i stopala od ključne je važnosti. Izlaganje stopala hladnoći može uzrokovati stezanje krvnih žila i reducirati obrambene mehanizme tijela.

4. Vježbajte - oni koji redovito vježbaju smanjuju rizik od hvatanja prehlade. Dobra tjelovježba pomaže jačanju imunološkog sustava te povećava broj obrambenih stanica u krvi i slini.

5. Održavajte higijenu - redovito pranje ruku također reducira šanse za hvatanjem prehlade. Svaki put kad dođete doma operite ruke antibakterijskim sapunom. Nije na odmet da imate gel za ruke u vašoj torbici jer može poslužiti za obranu od bakterija.

6. Gljive - istraživanja sugeriraju kako regularna konzumacija šampinjona može pomoći prevenciji od raznih bolesti. Šalica sirovih ili kuhanih gljiva dnevno, čini veliku razliku.

7. Smijeh je lijek - Znanstvenici navode da svakodnevna doza smijeha pojačava imunološki sustav i obrambene mehanizme tijela. Smijeh pokreće rad bijelih krvnih stanica što pomaže u borbi protiv prehlada i gripe.

8. Umjerena kapljica - alkohol ima mnogih korisnih učinaka ako se konzumira umjereno. Jedno ili dva pića dnevno štite od prehlade, a crveno vino je poznato po svojim antiupalnim učincima.

21.03.2010. 18:47:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh