« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NIJE LAKO...

Kako sačuvati živce

Kako si pomoći u trenutcima kada gubimo živce, kako shvatiti da sami trebamo napraviti prvi korak, kako se šaliti na vlastiti račun...

Kako sačuvati živce
Kako sačuvati živce (Shutterstock)
Više o

živci

,

živciranje

Ponekad je dobro rješenje i brojati do 10, ali tko je sve u stanju brojati kad živci već popuštaju. Nudimo vam skupinu pitanja na koja je dobro odgovoriti prije nego što pustimo da situacija kontrolira nas, umjesto da mi kontroliramo situaciju.

Možda nemam pravo? 

Nitko ne voli da ga kritiziraju i nitko ne voli ne biti u pravu. Pogotovo kada nam neko skreće pažnju da se i dalje ponašamo kao dijete kada je reč o nekim stvarima. Istina je, nekad stvarno nismo u pravu. Prvo se treba zapitati, a tek onda reagirati.

Da li ovo išta rješava? 

Nađemo se u prilikama kada oko iste stvari gubimo razum iznova i iznova. Istina je da ljudi imaju navike koje mogu beskrajno iritirati i one se nikada neće promijeniti. Kad netko ne odgovori na poruku, ne ispuni zadatak na vrijeme, konstantno kasni ili mljacka dok jede, to nas može dovesti do ruba ludila. Međutim, hoće li nas provala negativnih emocija ili bijes lišiti njihovih navika? Neće. Ništa nećemo popraviti, samo ćemo se osjećati gore. 

Popravlja li moje djelovanje situaciju? 

Kada nas neko blizak jako izživcira i kada krenemo vikati i prazniti se, koliko puta smo samo prenijeli raspravu na sasvim drugi nivo? Koliko puta smo načeli teme za koje smo mislili da više nisu upitne? Ničim ne popravljamo situaciju, samo od jedne pravimo dvije. 

Trebam li pomoći?

Često gubimo razum u svađi i ljutnji jer smo sami nemoćni da riješimo problem. Često to radimo i kada ne možemo drugome pomoći pa se na neki suludi način vadimo iz bezizlazne situacije. Naša krivica nema noge ali ide vrlo daleko, bez pitanja. Nađimo zajednički jezik i nađimo tako i korijen problema. 

Je li mi sve po volji? 

Kada sami sebi nismo osigurali ugodnu atmosferu, skraćuje nam se fitilj. Nitko nije kriv što nam je hladno, što nismo jeli prije nego što smo nekamo krenuli, što nam je prazna baterija ili što smo zakasnili na premijeru. Zaista, koji god problem nastane u takvim trenucima, čini nam se bezbroj puta većim jer i sami nismo načisto sa sobom. Tada se istresamo na svima osim na sebi. To tako ne ide. 

Mogu li se našaliti na ovaj račun? 

Humor može biti i više nego učinkovit, ali je vrlo teško smijati se kada je situacija pomalo kritična. Treba pronaći u sebi komedijaša koji od svega može zbijati šale. 

Nije lako razgovarati sam sa sobom kada sve izmiče kontroli, ali vrijedi pokušati. Ako nitko neće biti uvrijeđen i ako se problem riješ s uspjehom, onda vrijedi popričati sa sobom. S vremenom će upravo to postati praksa, a ne pucanje po šavovima.

izvor: B52net

07.01.2011. 14:57:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh