Koja hrana donosi sreću u Novoj godini
Svaka država ima neko svoje narodno vjerovanje o hrani koju, iz ovog ili onog razloga, treba ili ne treba jesti na Staru i Novu godinu, pa da vidimo što možemo odabrati
Nova godina oduvijek je simbol novog, svježih početaka, boljeg sutra ... upravu su iz tog razloga nastali razni rituali prizivanja sreće i ostavljanja nesreće za sobom, u staroj godini, pa da vidimo koja se hrana treba konzumirati.
Leća - Ako malo bolje pogledate uočit ćete da leća izgleda kao male kovanice koje se za vrijeme kuhanja šire što mnoge ljude podsjeća na ekonomski prosperitet. Nijemci uistinu ne prepuštaju stvari slučaju, a sreću prizivaju kombinacijom kiselog zelja, svinjskih kobasica uz dodatak leće. Talijani nakon ponoći jedu kobasice punjene lećom, dok Brazilci 1. siječnja kuhaju varivo od leće i riže.
Rezanci - Japanci vjeruju da što je rezanac duži to je i život duži, stoga na Novu godinu jedu juhu sa soba rezancima, tjestenina od heljde, kako bi si osigurali zdrav i dug život. To tradicionalno jelo zove se toshikoshi što u prijevodu znači „premošćivanje godine" iliti Nova godina. No, trganje rezanaca za vrijeme jela donosi nesreću, stoga ako želite prizvati prosperitet imajte na umu da ih slučajno ne pregrizete nego da ih „usišete" kao špagete.
nastavi čitati dolje
Riba - Ribe se smatraju dobrom srećom zbog srebrnkastog sjaja ljuski koje podsjećaju na nakit, a u nekim dijelovima Kine i u Europi vlada mišljenje da riblja jela pospješuju plodnost. U Poljskoj se jede ukiseljena haringa, Danci jedu kuhani bakalar, Japanci jedu škampe i ikru od haringe, Talijani kao i Dalmatinci jedu usoljene srdele, a neki Nijemci prizivaju sreću tako što u džepovima i novčanicima nose riblje ljuske.
Svinjetina - Svinje su simbol financijskog uspjeha iz dva razloga, prvenstveno zbog toga što su bogate salom što je simbol izobilja, te drugi razlog je to što prilikom traženja hrane hodaju prema naprijed, što simbolizira optimističan pogled na budućnost. S druge strane, smatra se da jela od ptice i jastoga na Novu godinu prizivaju nesreću. U Hrvatskoj se jede pečeni odojak, isto tradiciju imaju i Kubanci, Mađari i Španjolci, Šveđani obožavaju pečene svinjske papke, Nijemci jedu kobasice, a Amerikanci kuhanu šunku.
Svježe voće - U državama poput Perua, Španjolske, Portugala i Meksika običaj je da kada sat otkuca ponoć ljudi pojedu dvanaest boba grožđa, svaka simbolizira jedan mjesec u godini. Ova tradicija je povezana sa berbom s početka 19. stoljeća kada je grožđe obilno rodilo, a kako bi spriječili da višak grožđa ne propadne i strune osmislili su ovu tradiciju koja se zadržala do danas. Fora je u tome da okus grožđa, sladak ili kiseli, određuje kakva će biti pojedini mjesec u novoj godini. Kinezi na svoju Novu godinu jedu naranče i mandarine, dok je Turcima šipak simbol bogatstva.
Zeleno povrće - Nacije diljem svijeta 1. siječnja jedu zeleno lisnato povrće ne samo zbog zdravlja nego zbog nade u popravljanje osobnih financija jer ih boja i oblik podsjećaju na novčanice. Također, zelena boja je u mnogim zemljama simbol rasta i izobilja. U SAD ljudi jedu raštiku, Danci uživaju u kelju, a Nijemci traže sreću u kiselom zelju.
Novi komentar