« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TOČKA PUCANJA

Krizni trenutak dolazi nakon tri godine veze

Hrkanje postaje nepodnošljivo, trivijalne stvari postaju iritantne, a ako nema komunikacije, veza je osuđena na propast. Nekada je krizni trenutak dolazio nakon sedam godina, danas za tri

Ljubav i mržnja se mijenjaju nakon tri godine
Ljubav i mržnja se mijenjaju nakon tri godine (Luigi Diamanti/FreeDigitalPhotos)
Više o

ljubav

,

veze

,

kriza

,

partneri

Prije je pravi test za parove bio trenutak kada im veza navršava sedam godina, no zbog suvremenog načina života i stresa koji se pod njim podrazumijeva ta je granica smanjena na tri godine. Nažalost, pritisci današnjeg stila življenja uzrokuju ponašanje koje svaki par stavljaju na kušnju - partneri se međusobno uzimaju zdravo za gotovo, svađaju se i gube seksualni apetit. Na kraju, velik je broj onih koji ostavljaju partnera ili ga stavljaju na čekanje kako bi ostvarivali svoje osobne ciljeve ili jednostavno samostalno otišli na odmor „od svega".

Porazni su to zaključci istraživanja koje je provela stručnjakinja za veze, govor tijela i ponašanje Judi James. „Osobine i navike koje su simpatične kad tek započnemo viđati nekoga često se mogu pretvoriti u glavni izvor iritacije otprilike nakon tri godine veze. To kako ćete se nositi s ovim trzavicama imat će ključnu ulogu u tome hoće li veza opstati ili ne", rekla je James, a citira je Daily Express.

Obično nešto sasvim trivijalno kao što je hrkanje može postati glavnom stresnom točkom, ali ako možete zaobići to cjepidlačenje i trzavice i otvoreno komunicirati nema razloga da se veza ne nastavi, smatra stručnjakinja. Ona je uspoređivala razlike između dugoročnih i kratkoročnih veza tijekom tri godine.

Parovi koji su dulje zajedno svađaju se otprilike 2,7 sati tjedno, gotovo šest dana godišnje, što je dvostruko više nego što je slučaj kod novopečenih parova (oko 1,2 sata tjedno). Njeno istraživanje je pokazalo da se strast u vezi najčešće gasi zbog toga što se jedan od partnera udebljao, zbog lošeg upravljanja novcem, pogoršanja higijene i neurednog radnog vremena i radnog života. Zatim na red kao ubojica strasti dolazi rodbina, nedostatak romantike, alkoholiziranje, hrkanje, loše odijevanje i loše navike u korištenju kupaonice. Tenzije najviše rastu u točci koja predstavlja 36 mjeseci, odnosno tri godine veze. Nekada je do te točke trebalo sedam godina. No je li to zapravo loše? Zar nije bolje ranije se suočiti s problemima i riješiti ih na ovaj ili onaj način (nastaviti ili prekinutu vezu dok je vrijeme) od toga da se uđe duboko u vezu i tek onda suoči s ozbiljnim trzavicama? Konkretnije odgovore na ta pitanja možda dobijemo u nekom drugom istraživanju.

09.03.2011. 10:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mario
    09.03.2011. 11:14
    Onda sam u banani, sad će tri godine :).
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh