« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEIZDRŽIV PRITISAK

Zaposlene majke za sebe imaju samo 26 minuta dnevno

Žena koja ima dijete i koja radi u prosjeku s njim provede 145 minuta kvalitetnog vremena na dan, muškarci upola manje

Zaposlena majka radi u dvije smjene
Zaposlena majka radi u dvije smjene (Getty Images)
Više o

posao

,

odmor

,

majka

,

obitelj

Dok je svijet jučer obilježavao Međunarodni dan žena, britanski su istraživači objavili kako prosječna zaposlena majka za sebe i svoje potrebe ima samo mizernih 26 minuta na dan. Posao i briga oko djece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata. Kako prenosi The Sun, priča se nastavlja i kad djeca odrastu i napuste kuću. Prema Centru za istraživanje društvenih pitanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, jednom kad žene postanu bake, opet se brinu o maloj djeci, no ovaj put o unucima. U izvješću spomenutog centra nazvanom „Mijenjanje lica majčinstva" otkriva se da su pritisci s kojima se današnje mame suočavaju puno veći od onih iz perioda 1930-ih. Čak 30 posto žena ima manje vremena za sebe nego što je to bio slučaj s njihovim majkama - ukupno oko tri sata tjedno.

Njih devet od deset osjeća veliku grižnju savjesti zbog vremena koje imaju na raspolaganju s djecom što je oko 145 minuta na dan u prosjeku. Očevi i dalje nedovoljno izlaze u susret ženama jer provode gotovo dvostruko manje vremena s djecom. Važno je napomenuti da podatci vrijede za zaposlene roditelje. Polovica majki koje rade izjavila je da je pomoć bake i djeda jednostavno neizostavan element u odgoju i brizi oko djece. No društvene mreže poput Facebooka i Twittera (u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji i Mumsnet) također imaju važnu potpornu ulogu u održavanju dnevnog kontakta između majki i djece. Ipak, usprkos svojim herojskim nastojanjima, tri od deset žena (ukupno anketiranih je bilo 1.000) priznalo je da su stalno pod pritiskom toga da budu „savršene majke".

Istraživački centra tvrde da su obitelj, naročito bake postali vrlo bitan čimbenik u pomaganju suvremenoj ženi majci, a to nije čudno obzirom da je ona, kako kaže Kate Fox, jedna od direktorica centra, „pod stalnim pritiskom da radi u dvije smjene - da bude savršena majka i istovremeno da stavlja kruh na stol".

09.03.2011. 09:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh