« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
12. 6. 2009.

Knjiga dana - Lavinia Soo-Warr: Samoobrana za žene

Svjesnost kao najvažniji element samoobrane

Više o

knjiga dana

,

Lavinia Soo-Warr

,

Samoobrana za žene

Statistike Rape Crisis Federation govore: 1 od 4 žene pretrpjela je silovanje ili pokušaj silovanja; 97% pozivatelja telefona za pomoć u kriznim stanjima poznaje svog zlostavljača; najčešći silovatelji su sadašnji ili bivši muževi ili partneri; manje od 7% pozivatelja prijavilo je incident policiji.

Žene na tečajevima samoobrane često sa skepsom govore "Koja je korist od toga? Ako me zgrabi veliki čovjek neću se moći izvući....". Taj osjećaj da se ne možemo obraniti povezan je s drugom zabludom koja se tiče samoobrane, a taj je da je sve u tjelesnoj tehnici u trenutku napada. I opet to je pogrešno. Samoobrana počinje davno prije. Najuspješnija preventivna mjera protiv napada je pokazano samopouzdanje; napadači će rijetko dirati nekoga koji izgleda pun samopouzdanja, umjesto toga oni će potražiti one koji izgledaju nesigurno, slabo i koje je lako kontrolirati.

"Kada dođe do stvarnog napada, najučinkovitija obrana je ne naći se na takvom mjestu. To može zvučati kao šaljiv odgovor na nešto što je, ipak, vrlo ozbiljan problem. Ali izbjegavanje je uvijek najbolja obrana. Ustvari, izbjegavanje je središnja postavka programa samoobrane koje sam razvila kroz zadnjih 30 godina: S.P.I.F. (Svjesnost, Psihologija, Izbjegavanje, Fizički). To je program koji ja predstavljam u ovoj knjizi." (Lavinia Soo-Warr)

Obraćajući pažnju na svoju okolinu, na one koji se nalaze oko vas, možete uvelike smanjiti prilike napadaču da vas napadne. Također morate biti svjesni svojih mogućnosti, svoje snage i svojih slabosti. Ukratko, morate biti svjesni sebe.

Ovaj priručnik objašnjava sve te ideje i donosi praktične tehnike da se zaštitite u brojnim situacijama, a svaka od tehnika je i ilustrirana slikom zbog lakšeg usvajanja u praksi.

 

Prevela Sonja Jandrić

Izdavač: Veble commerce

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
12.06.2009. 10:17:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh