« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
10. 6. 2009.

Knjiga dana - Ratko Cvetnić: Polusan

Roman o kraju 1980-ih u Zagrebu

Ratko Cvetnić (1957) u hrvatskoj se književnosti prvi puta javio hvaljenim romanom "Kratki izlet" 1997. godine u kojem donosi svoja sjećanja iz Domovinskog rata. Taj se roman smatra jednom od najboljih hrvatskih  ratnih proza, a knjiga je iste godine nagrađena nagradom Ksaver Šandor Gjalski.

Nakon punih 12 godina Ratko Cvetnić vraća se romanom u kojem opisuje Zagreb krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća opisujući duh jednog vremena u kojem već ishlapjeli socijalizam troši svoje zadnje resurse. Glavni junak romana se "povlači po životu" pokušavajući, relativno neuspješno odnosno relativno uspješno, skrenuti okolnosti sebi u korist.

"U jeku raznoraznih nostalgičnih prisjećanja na (bolju) prošlost i osamdesete kao doba procvata glazbene, novinske i ine kulturnjačke scene, Cvetnićev 'Polusan' dolazi gotovo kao pljuska prevladavajućem mišljenju o tome kako je to izgledalo dok nas je nosio novi val, a vjetrovi rata polako i sigurno pronalazili svoj put do cilja... Glavni lik Cvetnićevog romana, Vjeko Modrić, nezavršeni je student prava kojeg sva ta opća mjesta osamdesetih u kolektivnom pamćenju jedne generacije uopće ne diraju. Ili diraju, ali je prema njima poprilično kritičan...

'Polusan' je roman građen od digresija, mnoštva samostalnih epizoda, šume likova i stalne težnje za gestom pojašnjavanja (i u zagradama), čak i dvostrukog poentiranja napisanog. Jasno je vidljivo kako se na osamdesete gleda iz pozicije svega onoga što se događalo poslije, pa metoda 'naknadne pameti' podosta izmjenjuje sliku i detektira onodobne pojave iz pozicije odmaka od dvadesetak godina." (iz kritike Jagne Pogačnik )

Dvanaest godina je puno vremena za "pripremu", za neke čak i previše, ali u Cvetnićevom slučaju očito da je bila riječ o neophodnoj stvaralačkoj pauzi kako bi i njegov idući roman opravdao standard koji je sam sebi postavio "Kratkim izletom". Sudeći prema prvim kritičkim reakcijama i tek manjim zamjerkama romanu, Cvetnić je pametno i s razlogom utrošio vrijeme.

 

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info
Piše: izabrao Nenad Bartolčić
10.06.2009. 10:38:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh