« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
11. 5. 2009.

Knjiga dana - Joseph E. Stiglitz: Uspjeh globalizacije

Novi koraci do pravednog svijeta

Više o

knjiga dana

,

Joseph E. Stiglitz

,

Joseph E. Stiglitz: Uspjeh globalizacije

Nobelovac Joseph E. Stiglitz već je u svojoj britkoj kritici globalizacijskog uma, knjizi "Globalizacija i dvojbe koje izaziva", razotkrio mnoge naizgled nelogične i nerazumljive postupke i događaje koji su se zbili posljednjih godina pod zajedničkim nazivnikom globalizacije, tranzicije i liberalizacije.

Ako je slobodno tržište odgovor na svjetsku patnju, zašto onda sve veći i veći dio svijeta osiromašuje? Postoje mnogi načini da globalizacija uspije, no, nažalost, Sjedinjene Države i institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ne primjenjuju niti jedan od njih, tvrdi Stiglitz.

Argumentacija koju nudi u ovoj knjizi dodatnu uvjerljivost crpi iz činjenice da je Joseph E. Stiglitz bio jedan od direktora Svjetske banke i u vrhu administracije američkog predsjednika Clintona te se smatra jednim od najkompetentnijih sugovornika za pitanja globalizacije, zaduženosti nerazvijenih zemalja i međunarodne financijske stabilnosti.

Stiglitz predstavlja svoja radikalna razmišljanja o naglim promjenama koje su se zbile na planetu u posljednjih nekoliko godina; zalaže se za rješavanje problema globalnog zatopljenja, zemalja kroničnih dužnika, kao i za novi sustav globalnih financijskih pričuva kako bi se smanjila međunarodna monetarna nestabilnost.

Reforma Ujedinjenih naroda, MMF-a i Svjetske banke neophodna je i hitna, smatra Stiglitz, kako bi ta tijela mogla jednakopravnije tretirati nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju na dobrobit sviju.

Preveo Davor Stipetić

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
10.05.2009. 13:19:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Radmila
    11.01.2010. 22:58
    Kao direktor sv. banke u vreme vladanja Klintona ( direktor je uvek iz SAD-e) Stiglitz dobitnik Nobela u ekonomiji, sada prica a onda je sutio, jer MMF,svetska banka i WTO promicu politiku i pravila koja su u funkciji najbogatijih i najbogatijih zemalja svijeta. Te zemlje nisu liberalizovale neke sektore koji bi mogli ugroziti njihovo gospodarstvo. Sjetite se samo upumpanih $ u banke SAD-e, FR. i Njemacke te u auto industrije tih zemalja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh