« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
12. 5. 2009.

Knjiga dana - Božidar Alajbegović: Nešto kao fleš

Nova knjiga kritika autora bloga Knjiški moljac

Više o

knjiga dana

,

Božidar Alajbegović

,

Nešto kao fleš

Knjiga riječkog književnog kritičara Božidara Alajbegovića na 303 stranice donosi 70 kritika proznih knjiga domaćih, generacijski i poetički vrlo raznolikih autora/ica. Radi se o djelima objavljenim između 2002. i 2009.godine pa knjiga predstavlja svojevrstan književnokritički pregled stanja na domaćoj proznoj sceni u zadnjih nekoliko godina.

Zanimljivo da se na ovitku naslovnice knjige nalazi citat iz Štulićeve pjesme "Tko to tamo pjeva" a koji glasi : "Raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija... ".  Autor je citat odabrao zato što se na neki način odnosi i na književnu, odnosno bilo koju umjetničku kritiku, i sugerira odgovornost koju bi kritičar trebao osjećati prema onome što kaže, odnosno napiše o tuđem radu.

"Alajbegović je pomno iščitao većinu tsunamijskog vala domaće književne produkcije, nastojeći odvojiti žito od kukolja. Svi mi koji se 'bavimo' knjigom vrlo dobro znamo koliko je važna recepcija nekog novog naslova ili novog autora, koliko je katkad za prodor u publiku presudno nekoliko rečenica iz kakve recenzije, pa i to što znači imati referencu nakon nekoliko godina - referencu koju je danas važno imati baš na internetu - kamo će svi prvo pogledati.

Upravo stoga odabrani tekstovi Božidara Alajbegovića zaslužuju da osim u kibersvijetu steknu život i u tradicionalnom mediju 'tvrde' knjige - kad je već toliko mnogo energije i bitova uloženo u strast širenja strasti prema knjizi. Uostalom, tako bi se spojila dva medija: klasični i moderni." (Jadranka Pintarić)

Izdavač: Litteris

Opširnije: Moderna vremena Info
Piše: izabrao Nenad Bartolčić
12.05.2009. 00:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh