« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
15. 1. 2009.

Knjiga dana: Johann Wolfgang von Goethe: Učenje o bojama

II. Svezak: Didaktički dio

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

Johann Wolfgang von Goethe

,

Učenje o bojama

Johann Wolfgang von Goethe je 1789. godine upravo je unutar područja prirodoznanstvenih istraživanja namjeravao napustiti manje važnu djelatnost i to upravo u trenutku kada je dvorskom savjetniku Buttneru trebao vratiti posuđene prizme (koje nije niti pomnije promotrio) ne bi li još jednom, onako usput, provjerio Newtonove tvrdnje o zrakama, pogledao kroz prizmu i u njoj naravno nije vidio nikakvo rasipanje svjetlosti na šarene trake niti je vidio spektar duginih boja na zidu. Soba je bila bijela, osvijetljena, a ne zamračena; prizma isto tako bijela kao i zid. Zadržao je prizmu da pomnije prouči ono stoje vidio. Iako tada ništa nije mogao znati o kvantima svjetlosti, zauvijek je prestao govoriti o zrakama.

Metoda pomoću koje je došao do svojeg otkrića jest intuicija poduprta stotinama pokusa, opisa i argumenata, o čemu svjedoče 2000 stranica teksta, 80 ilustracija u boji i 390 skica koje se sve odnose na temu fenomena boje i čine dio epohalnoga i, dosad, u nas uglavnom slabo poznatoga, a kamoli priznatoga genijalnog djela "Farbenlehre" ("Učenje o bojama").

"Učenje o bojama" je Goetheovo najopsežnije djelo koje odražava njegovo shvaćanje prirodnih znanosti koje nije svodio na apstraktne zakonitosti, koje je moguće matematički formulirati, već na zorni prikaz jednostavnih formi (prafenomena). Ono je Goetheova vlastita skica razvoja zapadne znanosti koja je bila izvan glavne struje onoga vremena tj. fizikalnih teorija, poimence one Newtonove.

Prevela Daniela Tkalec

Izdavač: Scarabeus naklada

Opširnie: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
15.01.2009. 13:40:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh