« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
13. 1. 2009.

Knjiga dana: Povijest retorike od Grka do naših dana

Predstavljamo knjigu koje potpisuju tri autora: Michel Meyer, Manuel Maria Carrilho i Benoit Timmermans

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

Michel Meyer

,

Manuel Maria Carrilho

,

Benoit Timmermans

,

Povijest retorike

«Zaboravimo da su retoriku poistovjećivali s uglađenim jezikom moćnika, koji su nastojali afirmirati svoj društveni odmak od naroda. Zaboravimo da se propitivanje, koje oduvijek prožima retoriku, sve do danas potiskivalo. Sagledajmo retoriku kao snagu duha da raskrinka prevarantske diskurze koji ga gotovo svakodnevno šibaju ne bi li bolje umrtvili i razvodnili kritiku i drskost, a prije svega lucidnost što je obje podrazumijevaju. Sagledajmo je također kao sposobnost ljudi da reagiraju na ono što ih dijeli, kao i na ono što im povremeno odgovara. Sagledajmo je, naposljetku, kao gramatiku stila, još jedan odgovor na čovjekovo ponajljepše pitanje.» ( Michel Meyer )

Koncizan pregled povijesti discipline koja je obilježila diskurzivne strategije tzv. zapadne kulture, koja toj kulturi već 2.500 godina osigurava argumentacijske, logičke i iskazivačke obrasce.

Knjiga skicira razvoj discipline, komentira važne retoričke rasprave, prati promjene institucionalnoga statusa retorike, njezinu ukliještenost između ideologije, filozofije i religije, sažima retoričke koncepte u rasponu od Gorgije, Protagore, Platona i Aristotela preko Erazma, Bacona, Hobbesa, Pascala i Vica do Richardsa, Burkea, Habermasa ili Perelmana.

Izdavač: Disput

Prevela Vanda Mikšić

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
13.01.2009. 11:38:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh