« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
MODERNA VREMENA

Klinci puno više vjeruju Googlu nego svojim roditeljima

Upitani da pokušaju objasniti čemu služi enciklopedija, neki su ispitanici tvrdili da je to prometno sredstvo ili uređaj koji služi da obavimo nekakvu operaciju

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

učitelji

,

roditelji i djeca

,

znatiželja

Sve brži razvoj znanosti i tehnologije čini roditeljski posao odgovaranja na znatiželjna dječja pitanja svakim danom sve težim, a čini se kako klasična uloga roditelja kao nekoga tko služi da nam ponudi odgovore na pitanja koja ne razumijemo polako, ali sigurno blijedi i uzmiče pred tehnologijom.

Naime, britansko je istraživanje pokazalo kako većina djece u dobi između šest i 15 godina odgovore na svoja pitanja prvo guglaju, a tek onda pitaju roditelje i učitelje. Čak 54 posto djece konzultirat će se prvo sa svemoćnom internetskom tražilicom, dok će tek četvrtina njih prvo otići roditeljima.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da su se na zadnje mjesto plasirale - enciklopedije. Štoviše, četvrtina ispitanika priznaje da zapravo ni ne znaju što su enciklopedije. Gotovo polovica njih, 45 posto, tvrdi da nikad nisu ni otvorili enciklopediju, dok jedna petina nikad nije bacila oko na tiskani rječnik.

Upitani da pokušaju objasniti čemu služi enciklopedija, neki su ispitanici tvrdili da je enciklopedija prometno sredstvo ili uređaj koji služi da obavimo nekakvu operaciju.

Ni učitelji nisu prošli puno bolje u istraživanju Birmingham Science Citya, budući da bi tek tri posto ispitanika prvo otišlo učitelju po odgovor na pitanje.

Pokazalo se kako gotovo polovica ispitanika koristi Google barem pet puta dnevno.

„Nimalo ne čudi da djeca najviše vole odgovore udaljene svega jedan klik mišem. Ipak, to nije nužno negativna stvar", rekla je dr. Pam Waddell, voditeljica studije. „Djeca su oduvijek bila radoznala, stoga je činjenica da mogu koristiti novu tehnologiju da udovolje svojoj znatiželji pozitivan znak za budućnost", zaključuje doktorica.

12.03.2012. 08:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh