« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
KLIMA

Klimatske promjene tjeraju sobove

Zbog utjecaja klimatskih promjena laponski sobovi sve češće kreću na duga putovanja prema jugu u potrazi za hranom, tvrde lokalni istraživači i stočari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

glad

,

sobovi

Sobovi ne uspijevaju probiti ledenu površinu jer je pretvrda pa se udaljavaju od područja na kojima u uobičajenim okolnostima pronalaze hranu. Oni traže tlo prekriveno mekanim snijegom koji je lako ukloniti da bi ispod njega pronašli lišajeve kojima se hrane, rekao je BBC-ju Jouko Kumpula, znanstvenik s finskog Instituta za prirodne resurse. 

U području u kojemu žive sob Rudolph i Djed Božićnjak životinjama je lakše pronaći hranu ispod snijega, rekao je.

No zbog globalnog zatopljenja u posljednje se vrijeme nakon kišnih padalina ili nakon otapanja leda češće stvara sloj leda. Za sobove je u takvu površinu teže prodrijeti, što ih je natjeralo da, u potrazi za hranom krenu na put i do stotinu kilometara prema jugu, tvrde uzgajivači.

Mnogi autohtoni stanovnici Laponije, Sami, žive upravo od uzgoja sobova, no sada ih teško pronalaze u svojem okruženju s obzirom na njihov odlazak prema jugu u potrazi za hranom. 

- Ponekad vozimo satima da bismo locirali svoje sobove i vratili ih u stada, no to je jako teško u ovim zimskim uvjetima. Zato koristimo helikoptere, što je iznimno skupo - rekao je švedski stočar Tomas Seva.

Dodaje da je iz njegova stada i iz stada u obližnjem selu svoja uobičajena utočišta i hranilišta u proteklih nekoliko dana napustilo oko 8000 ovih životinja.

28.12.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh