« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
PROBLEM

Kitove ugrožava zagađenje bukom od rudarenja morskog dna

Znanstvenici su upozorili da bi kontroverzno rudarenje morskog dna moglo značajno ugroziti ekosustave oceana, posebice plave kitove i druge morske sisavce iz reda Cetacea

Rudarenje dna mora - nova prijetnja
Rudarenje dna mora - nova prijetnja (Arhiva)
Više o

kitovi

,

morsko dno

,

rudarenje

Podvodna buka koju stvaraju bilo industrijske bilo razne vojne operacije, može potaknuti kitove da isplivavaju na površinu brže nego što bi to sami prirodno učinili, povećavajući rizik od stvaranja mjehurića plina u njihovom krvotoku, što kao posljedicu može imati nasukavanje i smrt ovih važnih životinja, prenosi Firstpost.

Druga istraživanja pokazala su da umjetna buka povećava rizik od odvajanja grbavih kitova i njihovih mladunaca, koji međusobno komuniciraju tihim vokalizacijama.

Studija u časopisu Frontiers in Marine Science otkrila je da bi komercijalno vađenje vrijednih minerala s dna oceana, odnosno rudarenje, moglo opasno oštetiti staništa i ometati prirodni život kitova a posredno i morski ekosustav.

Ranija istraživanja detaljno su već opisivala destruktivni utjecaj dubokomorskog rudarstva na dno oceana. Nova analiza Istraživačkih laboratorija Sveučilišta u Exeteru i Greenpeaceu stavljaju naglasak na morsku megafaunu i zagađenje bukom.

- Kitovi se oslanjaju na zvuk za gotovo svaki aspekt svog ponašanja i življenja, poput traganja za hranom, reprodukcije i navigacije - rekla je za AFP Kirsten Thompson, glavna autorica studije i predavačica biologije morskih sisavaca na Sveučilištu u Exeteru.

Izvješće ukazuje na preklapanje frekvencija na kojima komuniciraju kitovi i zvuka koji bi se generirao bušenjem, jaružanjem i akustičnom telemetrijom potrebnom za daljinsko upravljanje vozilima koja kopaju morsko dno.

Ranije se pokazalo da ovaj fenomen, nazvan "slušno maskiranje", ometa komunikaciju morskih sisavaca i mijenja njihovo ponašanje.

Podvodna buka koju stvaraju industrijske ili vojne operacije može potaknuti kitove da isplivavaju na površinu brže nego bi to prirodno činili, povećavajući rizik od stvaranja mjehurića plina u njihovom krvotoku, što zauzvrat može dovesti do nasukavanja i smrti.

Nova otkrića dolaze i s nekim upozorenjima.

Predviđa se da će utjecaj dubokomorskog rudarstva na kitove biti posebno akutan i opasan u zoni Clarion-Clipperton Tihog oceana, staništu dvadesetak vrsta kitova.

Ova će regija postati dom najvećem svjetskom vađenju mangana, minerala ključnog u izradi baterija za električne automobile.

 

22.02.2023. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh