« Metro World News
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NAKON 25 GODINA

Kitolov dobiva zeleno svjetlo?

Trenutno se u Maroku održavaju pregovori nakon kojih će se znati kakva budućnost čeka komercijalni kitolov, a time i same kitove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Ovoga tjedna se u Agadiru u Maroku vode pregovori koji će odrediti budućnost kitolova. Po prvi put u 25 godina komercijalni kitolov bi mogao dobiti zeleno svjetlo. Sve ovisi o tome kako će završiti razgovori između zemalja članica IWC-a (International Whaling Commission). IWC je predstavio sporazum koji bi tri zemlje koje još uvijek love kitove - Japan, Norveška i Island - stavio pod međunarodnu kontrolu tako što bi im se odredile lovne kvote i sam lov strože nadgledao.

>> Aktivisti najavili 'rat za kitove' s Japanom

Prema izvješćima koja su stigla prije sastanka, koji je počeo u ponedjeljak a završava u petak, zemlje iz IWC-a nisu složne. The Sunday Times piše o davanju mita i pritiscima kako bi se srušio moratorij koji je na snazi od 1986. To hoće li japan pristati  na, može se slobodno reći potpuni prestanak kitolova u Južnom moru najveći je kamen spoticanja. Malo je onih koji se usuđuju iznositi predviđanja ishoda. WWF International ne smatra IWC-ov prijedlog savršenim rješenjem, ali kontrola nad zemljama koje se bave kitolovom bio bi velik napredak u usporedbi s trenutnom situacijom - kitolov je dopušten pod izlikom znanstvenih istraživanja.

„Radi se o jednom od najvažnijih sastanaka IWC-a u posljednjih nekoliko desetljeća",rekla je Wendy Elliot iz WWFI-a. „IWC-ovmoratorij na kitolov postignut 1986. među najvećim je uspjesima našeg vremena u smislu očuvanja prirodnih bogatstava jer su se mnoge vrste velikih kitova spasile od izumiranja", dodaje.

>> Aktivisti za zaštitu kitova bacili smrdljive bombe na japanske kitolovce

Australija, međutim, smatra da moratorij mora ostati netaknut, s čim se slažu i iz organizacije Campaign Whale, jer bi se inače otvorile mogućnosti i drugim zemljama da se počnu baviti komercijalnim kitovlovom. WWFI bi najradije da se kitolov, u bilo kojem obliku, potpuno zabrani: „Ali mi bismo radije pristali na kontrolirani kitolov nego na kitolov bez imalo nadzora koji trenutno vlada. Ne postoji međunarodni nadzor, vlade same određuju kvote, a ni to se ne kontrolira. Upravo to se pokušava promijeniti ovim razgovorima i postići da se kontrola kitolova prepusti IWC-u."

Prema istraživanju WWF-a obavljenom prošle godine, pokazalo se da komercijalni kitolov financijski više nije isplativ. Wendy kaže da industrija i kitolov u Norveškoj i Japanu preživljava najviše zahvaljujući subvencijama vlade. Turizam vezan uz kitove s druge strane u masovnom je procvatu:

„Prisutan je veliki rast u industriju nadgledanja kitova. Činjenica je da u zemljama diljem Afrike, Latinske Amerike,u  Australiji, na Novom Zelandu i u Europi kitovi predstavljaju nevjerojatno bogatstvo; ne samo zbog svoje ljepote i važnosti koju imaju u ekosustavima tih područja već i zbog svega onoga što pružaju kroz turizam temeljena na očuvanju kitova."
Piše: Jessica Carleson/Metro World News
22.06.2010. 22:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh