« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ANTARKTIKA

Aktivisti za zaštitu kitova bacili smrdljive bombe na japanske kitolovce

Komercijalni lov na kitove zabranjen je 1986. godine, a Japan nastavlja lov pod izlikom znanstvenog istraživanja

(Getty Images)
Više o

kitovi

,

Ady Gil

,

kitolovci

Superbrzi katamaran australskih aktivista za zaštitu kitova koji presreće i ometa japanske kitolovce uništen je u okršaju s japanskim zaštitnim brodom u vodama Antarktike, priopćili su aktivisti u srijedu.

Šestero članova posade broda Adyja Gila spašeno je, ističe u priopćenju organizacija za zaštitu života u moru Sea Sheperd.

"Čini se da Ady Gil tone i da su izgledi za njegovo spašavanje veoma mali", dodaje organizacija koja kaže da je snimila "ničim izazvan" napad zaštitnog broda koji prati japansku flotu kitolovaca, javlja AFP.

Posada Adyja Gila, koju zovu ekološkim gusarima, bacila je smrdljive bombe na japanskog kitolovca.

"Shonan Maru 2 naglo je krenuo prema Adyju Gilu i udario ga, gotovo ga prepolovivši", dodaje se u tekstu. "Uvjereni smo da je napad bio namjeran", izjavio je Jeff Hansen, direktor australskog ogranka Sea Sheperda.

Ady Gil, ultrarmoderni trimaran futurističkog izgleda, izrađen od karbonskih vlakana koji postiže brzinu od 93 km/h, presreće japanske kitolovce pri izlasku u lov. To je najnoviji brod iz flote Sea Sheperda, vrijedan milijun i pol australskih dolara (sedam milijuna kuna). Zbog materijala izrade i boje teško je uhvatljiv radarima, ali je vidljiv iz izviđačkih zrakoplova o čemu upravo traje žestoka polemika u Australiji.

Dio australskih parlamentarnih zastupnika traži da vlada blokira "špijunske letove" japanskih izviđačkih zrakoplova koji polijeću s australskog teritorija.

"Umjesto da australska vlada pošalje brodovlje koje bi nadgledalo kitolovce, Japanci koriste australsko tlo da nadgledaju one koji kitove štite. Japanski kitolovci, otpadnici od zakona, čine što hoće u australskim antarktičkim teritorijalnim vodama", rekao je šef australskih zelenih Bob Brown, prenosi Reuters.

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju premijera Kevina Rudda da ne želi sukob s Japanom kako ne bi ugrozio bogatu vanjskotrgovinsku razmjenu dviju zemalja. Japan je prvi australski izvozni partner, a trgovinska bilanca iznosila je 2008. godine 58 milijardi dolara, s velikim suficitom na australskoj strani.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je međunarodnim zakonima 1986. godine, a Japan te sisavce lovi pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Lov na kitove dio je japanske tradicije i većina stanovnika, iako ne jede redovito njihovo meso, potpuno je ravnodušna na optužbe da je kitolov okrutan. (hinaq/metro-portal)

06.01.2010. 10:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh