« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
USNE NA USNE

Kisstory - knjiga za one koji žele znati malo više o poljupcima

Znate li koliko je trajao najduži poljubac i u kojem filmu ih je najviše prikazano? Knjiga "Kisstory" daje odgovore na takva pitanja

Poljubac
Poljubac (Deviantart)
Više o

poljubac

,

ljubljenje

,

Kisstory knjiga

Jeste li ikada poželjeli znati što otkriva poljubac? To bi vam mogla otkriti nova knjiga „Kisstory" autorice Joanne Wannan (Running Press) u kojoj se opisuje povijest ljubljenja i poljupca te interpretira njegovo značenje, piše The Sun.

Na primjer, u Napulju 1562. godine ljubljenje u javnosti bilo je zabranjeno, a oni koji su uhvaćeni u tome bili su osuđivani na smrt. Engleska riječ kiss ('poljubac') potiče od germanske riječi kussjan, najvjerojatnije zbog toga kako zvuči dok se izgovara. Tijekom života čovjek u prosjeku provede 336 sati u ljubljenju što je jednako vremenu od dva tjedna neprestanog ljubljenja. Ono što se u zapadnom svijetu smatra francuskim poljupcem u Indiji se naziva engleskim poljupcem. U indijskim kinima poljubac se nije smio prikazivati dugi niz godina - prvi pravi poljubac otvorenih usta i s jezikom viđen je u indijskim kinima u jednom vrlo malo poznatom engleskom filmu iz 1926. godine.

Godine 2005. film „Brokeback Mountain" privukao je mnogo pozornosti zbog opisivanja seksualnog odnosa između muškaraca, ali prvi 'muški' poljubac prikazan je puno ranije, čak prije osamdesetak godina u filmu iz 1927. pod nazivom „Wings". Međutim, prvi poljubac između homoseksualaca prikazan je još prije toga u filmu „Manslaughter" iz 1922. u kojemu su se poljubile dvije lezbijke. Najviše poljubaca prikazanih u jednom filmu bilo je u „Don Juanu" iz 1926. (čak 191 poljubac). Najduži pak poljubac trajao je 31 sat i 30 minuta. Godine 1990. Alfred Wolfram poljubio je 8.001 osobu tijekom osam sati na jednom festivalu u Minnesoti - u prosjeku 16 ljudi u minuti. Međutim, ljubitelji poljubaca trbaju biti oprezni obzirom da se u jednoj „razmjeni pljuvačke" može naći i 278 vrsta bakterija od koje mnoge mogu izazvati razna oboljenja. Strastveni poljubac može povećati razinu hormona u tijelu toliko da vam oduzme minutu života.


17.01.2011. 18:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh