« Život
objavljeno prije 14 godina
BEZ NJIH, TEŠKO

Kineski izumi koji su promijenili svijet

Možda je danas kineska roba sinonim za jeftino i lako kvarljivo, ipak niti jedna drevna kultura nije toliko pripomogla razvoju ljudske civilizacije koliko kineska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Kina

,

Kinezi

,

papir

,

Stabat mater

,

Antonin Dvorak

,

Veliki četvrtak

,

Sarah Ban Breathnach

Barut - vjerojatno najslavniji kineski izum. Legenda kaže da je barut slučajno otkriven kada je jedan kineski alkemičar tražio serum za besmrtnost. Ironično, ono što je otkrio jest izum koji lako može oduzeti ljudski život. Rani barut bio je mješavina kalij nitrata, ugljena i sumpora, a prvi je put opisan 1044 u ˝Kolekciji najvažnijih vojnih tehnika˝ koju je skupio Zeng Golang.

Kompas - originalan kineski kompas bio je podešen tako da pokazuje jug. Razlog tomu jest što su Kinezi smatrali jug, a ne sjever, ključnim smjerom. Najraniji kompasi izrađeni su u 4. stoljeću prije Krista, a sadržavali su magnetski oksid.

Papir - glinene pločice, bambus, papirus i kamen spadaju među najranije pisaće površine. Stvari su se promijenile kada je Kinez po imenu Cai Lun izumio prototip modernog papira. Prije njegovog izuma, Kinezi su pisali na tankim površinama bambusa ili svile, no 105. godine poslije Krista, Lun je stvorio mješavinu drvenih vlakana i vode koju je prešao u tkaninu. Tkanje je omogućilo da tekućina ispari rezultirajući sirovim papirom.

>> 10 muslimanskih izuma koji su promijenili svijet

Tjestenina - čini se kako su Kinezi, a ne Talijani ili Arapi izumili tjesteninu, i to prije više od 2000 godina. 2006. arheolozi koji su vršili iskopavanja u 4000 godina starom nalazištu u provinciji Qinghai, blizu Tibeta, otkrili su zdjelu tjestenine zakopanu pod zemljom. Ovo bi mogla biti i najstarija tjestenina na svijetu, a rađena je od dva tipa zrna prosa koje se u Kini uzgaja oko 7000 godina.

Tačke - general po imenu Jugo Liang, koji je živio za vrijeme dinastije Han u 2. stoljeću, smatra se dogovornim za koncept kolica s jednim kotačem kojima se prevoze teški tereti. Jugov koncept imao je jednu manu, naime, nije imao ručke, koje su došle s kasnijim usavršavanjem. Kolica su originalno bila korištena u vojne svrhe, a Kinezi su svoj izum držali tajnom stoljećima.

Seizmograf - premda Kinezi nisu mogli točno predvidjeti jakost potresa, ipak su izumili prvi seizmograf. Ne samo da je kraljevski astronom Chang Heng izumio ovu spravu tijekom dinastije Han, u ranom drugom stoljeću, već je stvorio iznimno lijep izum, s mnoštvom ukrasnih detalja od kojih je svaki imao svoju svrhu.

Alkohol -  dugo vremena smatralo se kako alkoholna fermentacija nastaje iz drugih, sličnih procesa. Do ranog 3. stoljeća, Kinezi su otkrili kako preraditi proizvode poput octa ili soja sosa koristeći tehnike fermentacije i destilacije. Ubrzo nakon toga uslijedila su alkoholna pića.

Zmajevi - dva drevna Kineza odgovorna su za izum papirnatih zmajeva koji lete na vjetru. Tijekom 4. stoljeća prije Krista,  umjetnik Gongshu Ban te filozof Mo Di konstruirali su ovaj izum. Zmajevi su u međuvremenu našli i novu upotrebu osim zabave. Korišteni su za pecanje, u vojne svrhe, za propagandu itd.

Svila - metoda manipuliranja dudovim svilcem te proizvodnjom tkanine postojala je prije 4700 godina. Svitak koji je sadržavao opis svile, pronađen je u grobnici iz Liangzhu perioda koji je trajao od 3330 do 2200 godine prije Krista.

30.06.2010. 13:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.06.2010. 14:47
    da, papir su radili uglavnom od konoplje (cannabis sativa): The earliest paper discovered in Fufeng County, Shaanxi, was made from hemp during the Western Han (206 BC - 24 AD)... ali, naravno, to ne piše u školskim knjigama :-P
  2. avatar
    Pero
    30.06.2010. 17:11
    i onda su si još napravili cugu. pa oni su se zabavljali kao i mladi danas :)
  3. avatar
    ej
    10.01.2017. 18:14
    napisali ste 10 kineskih izuma koji su promijenili svijet a ima ih 9
  4. avatar
    amon
    27.08.2022. 11:39
    Često o zlatnom dobu Kine razmišljamo kao o prvih nekoliko stoljeća naše ere, kada je zemlja bila ujedinjena pod jednom carskom dinastijom i kada je njezino gospodarstvo cvjetalo.
  5. avatar
    fram
    27.08.2022. 11:40
    Od početka vremena ljudi su imali urođenu želju da poboljšaju svoj život i riješe probleme. Tijekom godina mnogi su dali važan doprinos društvu domišljatošću i inovacijama. Slijedi deset najvažnijih izuma koji su promijenili svijet.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh