« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠIRENJE ZNANJA

10 muslimanskih izuma koji su promijenili svijet

Iako danas o islamskom svijetu prevladavaju mnogi stereotipi, povijest pokazuje da nije tako. Mnoge stvari bez kojih danas ne bismo mogli dolaze upravo iz tih zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (1001inventions.com)
Više o

Islam

,

muslimanski izumi

1. Kirurgija - oko 1000. godine poslije Krista, slavni doktor Al Zahrawi objavio je ilustriranu enciklopediju kirurgije od 1500 stranica, koja je u Europi korištena kao medicinska referenca idućih 500 godina. Među mnogim svojim izumima, Zahrawi je prvi put izveo carski rez te načinio prvu pincetu.

2. Kava - piće koje je postalo standard u Zapadnom svijetu, prvi je put predstavljeno u Jemenu. Tijekom ranih dana kava je pomagala Sufi misticima da ostanu budni prilikom noćne molitve. Nakon toga je prenešena u Kairo i brzo se raširila po muslimanskim zemljama. U 13. stoljeću dospjela je u Tursku, no u Europu je stigla tek u 16. stoljeću preko venecijanskih trgovaca.

3. Zračna jedrilica - izumitelj Abbas ibn Firnas bilo je prva osoba koja je napravila takvu letjelicu i doista poletjela. U 9. stoljeću dizajnirao je konstrukciju koja je podsjećala na ptičji kostim. U svojem slavnom pokušaju blizu Cordobe u Španjolskoj, Firnas je poletio, no nesretno sletio i ozlijedio leđa. Njegov dizajn nedvojbeno je bio inspiracija talijanskom umjetniku i izumitelju Leonadru da Vinciju stotinama godina kasnije.

4. Sveučilište - 859. godine mlada princeza Fatima al-Firhi osnovala je prvo sveučilište koje dodjeljuje diplome u marokanskom gradu Fezu. Njezina sestra osnovala je susjednu džamiju i zajedno je kompleks postao al-Qarawiyyin džamija i sveučilište. Još uvijek u funkciji 1200 godina kasnije, centar podsjeća ljude da je znanje i školovanje osnova islamske tradicije.

5. Algebra - ova riječ dolazi iz slavnog perzijskog matematičkog traktata "Kitab al-Jabr Wa l-Mugabala" koji potiječe iz 9. stoljeća, a znači "Knjiga promišljanja i balansiranja". Izgrađena na osnovama grčkog i hindu sustava, algebra je bila jedinstven sustav za brojeve i geometriju.

6. Optika - mnogi od najvažnijih izuma optike dolaze iz islamskog svijeta. Oko 1000. godine, al-Haitham je dokazao da ljudi objekte vide na način da se svjetlo reflektira od njih te dolazi u oko. Na taj način pobio je prijašnje Euklidove i Ptolomejeve teorije da samo oko emitira svjetlost. Veliki muslimanski fizičar također je otkrio fenomen camere obscure, što objašnjava kako oko vidi sliku okomito zbog povezanosti očnog živca s mozgom.

7. Glazba - mnogi muslimanski glazbenici imali su velik utjecaj na Europu. Među instrumentima koji su stigli preko Bliskog istoka nalaze se lutnja te rahab, prethodnica violine. Moderne ljestvice također vuku porijeklo iz arapske abecede.

8. Četkica za zube - navodno je sam prorok Muhamed popularizirao upotrebu četkice oko 600. godine. Koristeći grančicu drveta Meswak, čistio je zube te osvježivao dah. Supstance slične Meswaku koriste se u modernim zubnim pastama.

9. Poluga - mnoge od osnova moderne automatike, prvi su put upotrijebljene u muslimanskom svijetu. Pretvarajući rotacijsko gibanje u linearno, poluga omogućuje jednostavno podizanje teških objekata. Ova tehnologija, koju je izumio Al-Jazari u 12. stoljeću, raširila se munjevito svijetom, od bicikla do motora na unutrašnje izgaranje.

10. Bolnica - bolnice koje poznajemo danas, s osobljem i specijalnim dvoranama, dolaze iz Egipta iz 9. stoljeća. Prvi takav medicinski centar bio je bolnica Ahmad ibn Tulun osnovana 872. u Kairu. Ova ustanova osiguravala je besplatnu njegu svima kojima je to bilo potrebno, što je politika bazirana na muslimanskoj tradiciji da se vodi briga o bolesnima. Iz Kaira su se takve bolnice raširile po islamskom svijetu.




30.01.2010. 15:02:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh