« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VIOLONČELO

Kian Soltani osvojio prvu nagradu natjecanja Antonio Janigro

U protekla četiri izdanja zagrebačkoj publici predstavili su se mladi violončelisti iz cijeloga svijeta

Fotografija vijesti
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

violončelo

,

Antonio Janigro

,

Kian Soltani

Pobjednik petog Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro održanog u KD Vatroslav Lisinki je Austrijanac Kian Soltani, prenosi Hina.

Prva nagrada iznosi 60 tisuća kuna, druga je 30 tisuća i osvojio ju je Joon Ho Shim iz Koreje, treća 15.000 kuna koju je odnio Poljak Tomasz Daroch, a četvrta 7,500 kuna i osvojio ju je Alexander Ramm (Rusija /Litva).

Natjecanje se u "Lisinskom" održavalo od 24. siječnja, a u finalu je bilo šestero mladih violončelista, Tomasz Daroch (Poljska), Luca Magariello (Italija), Alexander Ramm (Rusija, Litva), Joon-Ho Shim (Koreja), Astrid Siranossian (Francuska) i Kian Soltani (Austrija).

U protekla četiri izdanja, 1996., 2000., 2004. i 2008., zagrebačkoj publici i međunarodnom ocjenjivačkom sudu predstavili su se mladi violončelisti iz cijeloga svijeta, od kojih su mnogi dobitnici nagrada i priznanja na uglednim violončelističkim natjecanjima.

Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 78 kandidata iz 26 zemalja. Najmlađi natjecatelji bili su Bernardo Brizani i Ildiko Szabo, rođeni 1993., a najstariji Giovanni Gnocchi (1977.), dok su od hrvatskih kandidata nastupili Petra Kušan i Branimir Pustički.

Kao uvod, dan prije početka natjecanja održao se solistički koncert Monike Leskovar, ujedno i članice žirija, uz pratnju Itamara Golana, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

To međunarodno natjecanje održava se u spomen na Antonia Janigra ( Milano, 1918.-1989.), talijanskog violončelista svjetskoga glasa koji je godinama djelovao u našoj sredini. Natjecanje se održava svake četvrte godine u Zagrebu, a odluku o nagradama donosi međunarodni ocjenjivački sud u kojemu su ugledni glazbeni pedagozi i glazbenici.

Ove godine to su bili, uz Moniku Leskovar, Julius Berger iz Njemačke, Young Chang Cho iz Koreje, Laszlo Mezo iz Mađarske i Ivan Monighetti (Rusija-Švicarska).

06.02.2012. 07:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Karla
    06.02.2012. 11:42
    Petra Kušan nije nastupila, a Branimir Pusticki ušao je u 2. krug
  2. avatar
    Krešimir
    07.02.2012. 00:53
    Od prijavljenih 78 kandidata nastupilo ih je 46.
    Umjesto Juliusa Bergera, u ocjenjivačkom sudu je bio 'zagrebački zet' Michael Flaksman.
    Nevjerojatno malo publike je pratilo ovaj, za publiku BESPLATAN, glazbeni spektakl.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh