« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
PREDSTAVE

Kazalište 'Žar ptica' s tri premijere u jubilarnoj, 40. sezoni

Sezona 2021./2022. u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptica bit će u znaku jubileja - 40. obljetnice osnutka kazališta, kao i tri nova naslova 'Mala Frida', 'Tajni dnevnik Adriana Molea' i 'Osvajanje kazališta'

GK Žar ptica
GK Žar ptica (Arhiva)
Više o

kazalište Žar ptica

,

predstave

,

40. sezona

Jubilarnu, 40. sezonu 'Žar ptica' započinje besplatnom predstavom "Pustolovine baruna  Münchhausena" 5. rujna u 11 sati, za dobrodošlicu svim učenicima koji kreću u prvi razred i njihovim roditeljima. Ulaznice se preuzimaju na blagajni kazališta jedan sat prije početka predstave, a rezervacije nisu moguće.

Ravnatelj 'Žar ptice' Drago Utješanović rekao je u povodu nove sezone da se u svojoj dugoj povijesti od antičkog vremena do danas, kazalište suočavalo s brojnim  izazovima, ali ovaj pandemijski zasigurno je jedan od najvećih.

"Što je kazalište za djecu bez djece? Moderne tehnologije komunikacije pokazale su se kao korisna pomoć, ali nikako zamjena za neposredan kontakt glumca i publike", dodao je.

U nadi da će barem druga polovica sezone omogućiti nesmetan susret djece s kazalištem, Žar ptica pored repriznih naslova, priprema i tri nove premijere, najavljuju iz kazališta.

Redateljsko-dramaturški tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić priprema "Malu Fridu", koja govori o djetinjstvu svjetski poznate slikarice Fride Kahlo, koja je unatoč bolesti i hendikepu uspjela stvoriti značajan umjetnički opus.

Ta priča o životu fascinantne djevojčice koja je u slikanju pronašla utjehu i smisao života, praizvedbu će doživjeti krajem listopada ove godine.

Od veljače iduće godine u 'Žar ptici' moći će se gledati nova predstava "Osvajanje kazališta" Dubravka Jelačića Bužimskog, u režiji Želimira Mesarića, smještena u zapušteno kazališno zdanje gdje ulaze tri temeljne boje - crvena, žuta i plava - u namjeri da obnove i urede kazalište. U pomoć im dolaze dva suprotstavljena lika iz basne - Cvrčak i Mrav.

U režiji Saše Broz u travnju iduće godine prvi put će se izvesti "Tajni dnevnik Adriana Molea" Sue Townsend, engleske spisateljice čiji su brojni romani prevedeni na mnoge svjetske jezike i postali i predloškom za scenska uprizorenja.

Nakon što je objavila prvo djelo "Tajni dnevnik Adriana Molea", o trinaestogodišnjem dječaku s obiteljskim, školskim i pubertetskim problemima, koji je obilježio njezinu spisateljsku karijeru, uslijedili su i nastavci tog popularnog djela.

Svoj 40, rođendan 'Žar ptica' svečano će proslaviti u sklopu 21. Naj, naj, naj festivala, koji će se održavati od 26. do 30. studenoga. 

29.08.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh