« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SOVJETSKE IDEJE

Kazahstanski predsjednik preusmjerio bi sibirske rijeke

Nursultan Nazarbajev u borbi protiv suše želi preusmjeriti sibirske rijeke prema jugu, čemu se protive ekolozi

Nursultan Nazarbajev sibirske rijeke
Nursultan Nazarbajev sibirske rijeke (Wikipedia)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Nursultan Nazarbajev

,

poboljšavanje okusa hrane

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev predložio je izvedbu projekta koji potječe iz sovjetskog doba - preusmjeravanje toka sibirskih rijeka prema jugu u borbi protiv suše.

"Problem opskrbe vodom središnje Azije je velik... Trebali bismo se sjetiti projekta o preusmjeravanju sibirskih rijeka prema južnim područjima Rusije i Kazhstana", rekao je Nazarbajev na gospodarskom forumu u Ust-Kamenogorsku, na sjeveroistoku Kazahstana.

I ruski predsjednik Dmitrij Medvedv izrazio je žaljenje zbog pogoršanja irigacijskog sustava iz doba Sovjetskog Saveza. "Trebali bismo ga ponovo izgraditi. Spremni smo razgovarati o različitim zamislima, uključuujući i one koje nisu zaživjele", rekao je Medvedev.

Ekolozi su odmah reagirali upozorenjima da bi to bila ekološka katastrofa za Rusiju, kako je rekao Igor Čestin iz ruskog ogranka Svjetskog fonda za prirodu (WWF). "Ekološka katastrofa za središnju Aziju nažalost je gotovo neizbježiva zbog klimatskih promjena, no ne treba je zbog toga prenijeti na ruski teritorij", rekao je Čestin.

Predstavnik Greenpeacea Ivan Blokov naglasio je da su stručnjaci zapravo odbacili stari sovjetski prijedlog. Naime, ruski znanstvenici su još 30-ih godina zamislili preusmjeriti tok velikih sibirskih rijeka kao što su Lena, Ob, Jenisej, koje se ulijevaju u Arktik, prema gusto naseljenom jugu središnje Azije. Krajem 80-ih taj je projekt konačno pokopao posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, no ima političara koji ga i danas podržavaju, primjerice moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 14:11:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh