« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DA ŠETAMO ZAJEDNO

Srbija: Gay pride prvi put nakon devet godina

Prvi gay pride u Beogradu održan je 2001., a prošlogodišnji je otkazan u posljednji tren jer policija nije mogla jamčiti sigurnost sudionika

gay pride Beograd
gay pride Beograd (Wikipedia/ilustracija)
Više o

gay pride

,

homoseksualci

,

gay parada

,

mobilne igrice

U Beogradu će se uskoro ipak održati gay pride. Povorka pod geslom "Da šetamo zajedno", posvećena promicanju prava homoseksualne populacije bit će održana 10. listopada u središtu Beograda, najavili su u utorak organizatori, godinu dana nakon otkazivanja prošlogodišnje šetnje u posljednjem trenutku zbog velikog rizika po sigurnost sudionika.

Skup je već prijavljen policiji a sudionici će se tijekom manifestacije prošetati središtem grada te proći pored zgrade vlade i nekoliko ministarstava.

Organizatori prošlogodišnje "Povorke ponosa" objavili su dan prije održavanja skupa da je on otkazan, objasnivši kako su dobili rješenje MUP-a Srbije u kojem se ističe kako ne postoje uvjeti da se povorka održi bez incidenata na platou ispred Filozofskog fakulteta u središtu grada. Policija im predložila da paradu održe na Ušću, ali oni to nisu prihvatili već su odlučili otkazati skup.

>> Povorka ponosa veselila se na Zrinjevcu, privedena trojica homofoba

Premda su "Povorku ponosa" poduprle brojne javne osobe i nevladine udruge, policijski i politički dužnosnici u izjavama medijima tih dana su isticali da se skup ocjenjuje kao skup visokog rizika zbog najava desničarskih i nacionalističkih skupina da će spriječiti događaj.

Za povorku, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, ove godine postoji jasna politička potpora i već su je poduprli najviši državni dužnosnici te većina parlamentarnih stranaka.

U Srbiji je gay parada prvi put organizirana 30. lipnja 2001. godine u središtu Beograda, a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike. Taj pokušaj ostao je zapamćen i po slaboj reakciji policije, a napad na sudionike parade, koji su se mirno okupili kako bi proslavili svoj Međunarodni dan ponosa, osudilo je više nevladinih humanitarnih udruga. Ovogodišnja parada bit će prva nakon devetogodišnje stanke. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 18:18:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh