« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
MA DA?

Kava čuva vašu jetru

Ispijanje više od triju šalica kave s kofeinom dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre

Stvarno zanimljivo ;)
Stvarno zanimljivo ;) (Arhiva)
Više o

kava

,

jetra

Kava nam treba svima (osim onih malobrojnih u ovom dijelu svijeta koji više vole čaj), no uvijek nas muči pitanje je li zdrava za nas i koliko je dnevno smijemo piti.

E pa znanstvenici su došli do više zaključaka, a jedan od njih je - kava je zdrava (u normalnim količinama) jer štiti vašu jetru!

Studija je vjerojatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kave kada je posrijedi zdravlje jetre. Analiza se temelji na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnoj razini (NHANES), u sklopu koje se od sudionika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Nije pronađena povezanost između ispijanja kave i masne jetre

Ključno je to što je godine 2017. NHANES u istraživanje uključio i ​​elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre sudionika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom, već u sklopu sveobuhvatne procjene.

>> Kava je odlična za jetru >>

Otprije se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

"U istraživanju provedenom 2017. i 2018. sudjelovalo je 4500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Sudionici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosjek je iznosio 48 godina. 73 posto ih je patilo od prekomjerne tjelesne težine, što je otprilike nacionalni prosjek", rekao je voditelj studije, dr. Elliot Tapper, docent gastroenterologije na Sveučilištu Michigan.

Znanstvenici nisu otkrili povezanost između konzumacije kave i masne jetre, no pronašli su vezu između konzumacije kave i njezine elastičnosti.

>> 6 pozitivnih učinaka kave na zdravlje >>

U osoba koje su ispijale više od tri šalice kave dnevno elastogram je bio bolji. No tako povoljno djelovanje kave s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno u osoba koje su konzumirale kavu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obiju vrsta ovog napitka na razvoj kroničnih bolesti jetre.

Rezultati obiju studija, američke i britanske, upućuju na pozitivan učinak ispijanja kave, no treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i desetljećima, kazao je Davies.

"Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom, moj je savjet - smanjiti unos u organizam ugljikohidrata i alkohola, održavati poželjnu tjelesnu težinu i biti fizički aktivan, što će vjerojatno biti učinkovitije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šalice kave", savjetovao je dr. Davies.

>> Kava spašava jetru od ciroze >>

"U svakom slučaju, pacijentima s povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre koji trenutačno dnevno konzumiraju tri i više šalica kave bilo bi mudro s takvom praksom i nastaviti jer ta količina kave ipak uspijeva aktivno smanjiti njihove izglede kada je posrijedi razvoj težih bolesti."

26.10.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.10.2021. 15:58
    cas zdrava cas nije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh