« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
ODLIČNO

Kava je odlična za jetru

Želite spriječiti razvoj kancerogenih stanica? Sve što vam treba su tri šalice kave dnevno, kažu stručnjaci

Još neke blagodeti kave :)
Još neke blagodeti kave :) (FreeDigitalPhotos)
Više o

kofein

,

kava

,

jetra

,

jetreni enzimi

,

kancerogene stanice

Konzumiranje više od jedne šalice kave dnevno sprječava povećanje vrijednosti jetrenih enzima, sprječavajući istodobno i mogućnost potencijalnog razvoja kancerogenih stanica, piše stručni časopis Hepatology.

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27793 osobe, među kojima oko 14000 kavopija, od kojih su oko 2000 pile beskofeinsku kavu.

Mjerene su vrijednosti četiriju jetrenih enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šalica kave dnevno bile za 25% manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kave.

Zanimljivo je da su i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale nisku razinu spomenutih jetrenih enzima.

Sastojak kave zaslužan za ovaj efekt još nije poznat, zbog čega znanstvenici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili što stoji iza ovog interesantnog rezultata.

"U kavi je oko 1000 raznih sastojaka. Mogu reći da 'sumnjamo' na neke od njih, no zasad ne možemo s preciznošću kazati koji su", objasnio je voditelj studije Qian Xiao.

Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kavu početi to činiti kako bi si zaštitili jetru, Xiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo što preporučiti, no da sa sigurnošću može reći kako kava tom organu ne šteti.

24.10.2014. 09:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh