« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
PREDSTAVE

'Kaspar' Petera Handkea premijerno u Teatru &TD

Teatar &TD kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak, 24. veljače, dramu 'Kaspar' po motivima istoimena predloška austrijskog književnika Petera Handkea

Kaspar
Kaspar (Arhiva)
Više o

predstava

,

Teatar &TD

,

Kaspar Hauser

,

Kaspar

Sve što se veže uz Kaspara Hausera obavijeno je određenom dozom zagonetnosti - rođenje mu je nepoznato, a smrt tajanstvena. Možda je upravo zato inspirirao brojna umjetnička djela, poput Herzogovog filma ili Handkeove drame koja je postala i jednom od kultnih predstava Teatra &TD, u režiji Vladimira Gerića s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi, ističe se u najavi predstave.

Kaspar, koji je znao izgovoriti samo jednu rečenicu, podvrgava se procesu socijalizacije kroz koji ulazi u jezik te posljedično i u društvo. No, Handke ne portretira njegov dokumentarni put, već ukazuje na manipulativna svojstva jezika kao okoline koja oblikuje individuu na način kako bi ona što više "odgovarala" samom društvu. Kaspar tako postaje model jedne ljudske sudbine koja pokazuje do koje je mjere društvo u stanju modelirati kako bi zadovoljilo vlastite potrebe.

Nova predstava koja nastaje po motivima Handkeove drame "Kaspar" inspirira se dramaturškim silnicama internetskog bespuća, poput ulančavanja novih tabova, neprestanog izmicanja pažnje, kao i sveprisutnog ready-made jezika te ovog Kaspara smješta u samo središte procesa učenja satkanog od jezičnih manipulacija, ispražnjenih fraza i izjednačavanja informativne kvantitete s kvalitetom.

Izvode Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Matea Bilosnić, Andrej Kopčok i Romano Nikolić. Redatelj je Hrvoje Korbar, adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Nikolina Rafaj, a predstava se igra prema prijevodu Snješke Knežević. Scenski pokret oblikuje Matea Bilosnić, za kostime je zadužena Ana Fucijaš, scenografiju, projekcije i oblikovanje svjetla radi Ivan Lušičić Liik, a skladatelj je Ivan Josip Skender. 

10.02.2022. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh