« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TAJNE USPJEŠNIH VOĐA

Karizmatičnost se može naučiti

Američki stručnjaci tvrde da svatko može naučiti biti karizmatičan. No nažalost nisu dali smjernice kako to postići

Karizma se može naučiti
Karizma se može naučiti (Deviantart)
Više o

komunikacija

,

karizma

,

vođa

Iako je već puno toga napisano o ulozi karizme u svijetu vođa i vodstva, počevši od poslovnih priručnika do priručnika za samopomoć, nitko nije osmislio konkretne metode mjerenja karizme. Jedan profesor je odlučio pokušati upravo to - opisati i izmjeriti karizmu. Donedavno to nitko nije bio u stanju učiniti na sistematičan način zbog čega je Kenneth Levine, profesor i stručnjaka za komunikacije pri Sveučilištu Tennessee, potaknut da pronađe potrebne odgovore. Levine je s kolegama Robertom Muenchenom iz Centra za statistički konzalting iz Tennesseeja i Abby Brooks sa GSU-a (Sveučilište Georgia Southern) anketirao skupinu studenata tražeći od njih mišljenje o tome što je karizma, navodi se u priopćenju Sveučilišta.

„Svatko ima kapacitet da bude vođa u nečemu", kazao je Levine. „No mi smo otkrili da ako želite da vas ljudi smatraju karizmatičnima morate prikazivati kvalitete kao što su empatija, dobre slušačke vještine, održavati kontakt očima, biti entuzijastični, imati samopouzdanja i biti vješt govornik."

Eto, to su osobine koje sociološki stručnjaci mogu mjeriti puno preciznije kako bi bolje shvatili proces karizmatičnog komuniciranja. Levine kaže da je najviše iznenađujuće bilo upravo to što su studenti uvjereni da je karizma nešto s čime se nužno ne rađa već nešto što se može naučiti. Svakako ohrabrujuća vijest, ali nažalost Levine ni kolege nisu naveli kako se naučiti karizmi, što bi realno gledajući bilo puno korisnije svakom pojedincu.

09.02.2011. 18:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    09.02.2011. 19:35
    pa naravno šta bi to trebalo biti urođeno hahah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh