« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
REVOLUCIONARNO

Kapi protiv kratkovidnost naočale čine suvišnima

Ipak nismo osuđeni na nošenje naočala ili leća do kraja života, znanstvenici su na pragu revolucionarnog otkrića lijeka protiv kratkovidnosti

Oči
Oči (Shutterstock)
Više o

oči

,

lijek

,

naočale

,

Tizian

Britanski znanstvenici otkrili su gen koji je odgovoran za kratkovidnost i vjeruju da bi u roku od deset godina na tržište mogao doći lijek, u obliku kapi ili tableta, koji može spriječiti ili zaustaviti proces kvarenja vida.

U sklopu studije analizirana je DNA od preko 4000 blizanaca, a rezultati su potvrđeni kroz dodatnu analizu 13.000 Britanaca, Nizozemaca i Australaca, piše stručni magazin Nautre Genetics. Gen je nazvan RASGRF1 i ima ga oko 45% Britanaca. Ljudi koji imaju dvije kopije tog gena, dvostruko češće pate od kratkovidnosti od onih koji ga nemaju.

>>Što je zbilja štetno za vaše oči?

"Već nam je godinama poznato da je kratkovidnost nasljedna. Ako su roditelji kratkovidni, velika je vjerojatnost da će i dijete trebati naočale. Sada smo konačnu uspjeli identificirati o kojem se genu konkretno radi", objašnjava voditelj studije dr. Pirro Hysi.

Pretpostavlja se da RASGRF1 igra važnu ulogu prilikom razvoja očiju i slanja vizualnih signala prema mozgu. Kada shvatimo kako mehanizam funkcionira, prevencija kratkovidnosti će biti moguća, tj. proces će se kod djece moći zaustaviti.

"Lijek bi se mogao uzimati u obliku tableta ili kapi za oči. Kod odraslih neće biti od koristi, ali zato možemo pomoći djeci", stoji u zaključku studije. Odraslima dakle i dalje pomoći mogu jedino laseri.

>>Dragi laseru, molim te smanji mi DIOPTRIJU 

14.09.2010. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh