« Život
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
USPJEH?

Kanađani komunicirali s čovjekom u komi

Iako se ne može osporiti zanimljivost eksperimenta, zamislite da ležite 12 godina u komi potpuno svjesni svega oko sebe ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

komunikacija

,

koma

,

svijest

,

duboka koma

,

svjesnost

Pomalo zastrašujuće istraživanje kanadskih znanstvenika ipak će dati nadu onima čiji su najmiliji u komi. Naime, korištenjem funkcionalne magnetsko rezonantne tomografije, MRI-ja, liječnici su uspjeli uspostaviti kontakt s pacijentom koji je već 12 godina u komi. 

Pacijenta su prvo zamolili da se koncentrira na odgovore DA i NE, snimivši što se zbiva u mozgu, a zatim su mu postavili niz jednostavnih pitanja koja su otkrila da pacijent zna kako se zove, da je u bolnici i da je cijelo vrijeme potpuno svjestan svoje okoline.

Pacijenta su posjetili dva puta u razmaku od pet mjeseci i ustanovili da nema problema s održavanjem tijeka misli i da zapravo ima vrlo bogat mentalni život.

Ovo je stvarno sjajno otkriće, no s druge strane, zamislite sebe u situaciji da ležite desecima godina potpuno svjesni svega oko sebe, no nemate apsolutno nikakvu mogućnost reagiranja pokretom ili glasom ...

14.08.2013. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh