« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRIJEDLOG 19

Kalifornija ipak neće legalizirati marihuanu

Demokratski birači većinom su podržali, a republikanski odbacili Prijedlog 19 koji bi legalizirao marihuanu za osobne potrebe

Kalifornija ipak neće legalizirati marihuanu
Kalifornija ipak neće legalizirati marihuanu (Getty Images)
Više o

marihuana

,

legalizacija marihuane

,

Prijedlog 19

,

Kalifornija marihuana

Prijedlog za legalizaciju marihuane u Kaliforniji poražen je na referendumu održanom zajedno s kongresnim izborima u utorak, izvijestio je The Los Angeles Times, pozivajući se na izlazne ankete i prve prebrojane glasove.

Kontroverzni Prijedlog 19 poražen je s velikom razlikom diljem Kalifornije, s izuzetkom San Francisca gdje je prošao s minimalnom razlikom, prema anketama instituta Edison i procjenama TV mreža koje citira LA Times. Ishod glasovanja bio je jasno generacijski, prema anketama. Stariji birači bili su većinom protiv, a mlađi od 30 godina za.

Po stranačkoj opredijeljenosti, demokratski birači su većinom podržali Prijedlog 19, a republikanski i nezavisni su ga odbacili. Pristaše legalizacije marihuane za rekreativnu uporabu isticali su da je njezina zabrana jednako neuspješna kao i zabrana alkohola - američka prohibicija od 1920. do 1933., te da bi oporezivanja marihuane donosilo 1,4 milijarde dolara godišnje u praznu državnu blagajnu.

Prema Prijedlogu 19, građani stariji od 21 godine mogli bi uzgajati do 2,3 metra četvorna biljki kanabisa te nositi sa sobom malu količinu marihuane. Mjera je također predviđala ovlasti za lokalnu samoupravu da regulira komercijalni uzgoj marihuane, te prodaju i korištenje marihuane u licenciranim objektima.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder upozorio je prije referenduma da će Obamina administracija ''energično provoditi'' savezne zakone protiv droge i procesuirati osobe koji uzgajaju, prodaju ili distribuiraju marihuanu za rekreacijsku uporabu.

U Kaliforniji je od ranije dopuštena medicinska uporaba marihuane, uz posebnu iskaznicu koju izdaju liječnici. Mnogi liječnici reklamiraju tu uslugu, a za dobivanje iskaznice dovoljno je požaliti se na bolove u križima ili probleme sa spavanjem, te naravno platiti, navode američki mediji. (hina/metro-portal)

03.11.2010. 12:59:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh