« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MISTERIJE IZ SUSJEDSTVA

Kakve tajne krije bosanska piramida sunca?

Visočke piramide su teorija istraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom

Bosanska piramida sunc
Bosanska piramida sunc (www.piramidasunca.ba)
Više o

Bosanska piramida Sunca

Prema istoj teoriji najveća piramida, piramida Sunca, prva je takve vrste u Europi, a nalazi se na brdu Visočici, dok se piramida Mjeseca nalazi na brdu Plješevica, a treća piramida Bosanskog Zmaja desno od prethodne.

Naime, prije 12 500 godina veći dio Europe bio je pod debelim ledenim naslagama. Međutim, južni europski obod, od Baskije, preko Španjolske, Italije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Turske i zakavkaskih oblasti je bujao ljudskim kulturama.

Razvijene civilizacije Pacifika, Atlantika i Sredozemlja ostavljale su jakog traga na arhitekturu, socijalnu organizaciju i spiritualni život južnih Europljana. A za njih su prostori današnje Bosne i Hercegovine i Jadranskog bazena bili posebno važni kao energetski vrlo potentni. Nekoliko stotina kilometara radijusa, od Save do Jadrana, smatrani su za najprivlačnije u tadašnjoj Europi. Višetisućljetno prisustvo Ilira i naroda Baskijsko-zakavkaske grupe ostavilo je iza sebe genijalnost oličenu u piramidama, monumentalnim kamenim gradovima i kompleksnim energetskim sustavima.

Svemirska kataklizma od prije 12 000 godina i otapanje leda u Europi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i raslinja.

U Europi, navodno, ne postoje piramide koje su gradile drevne civilizacije. No neki istraživači smatraju kako se u srcu Bosne, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, nalazi kamena piramida monumentalnih razmjera. Brdo Visočica koje se uzdiže iznad grada Visoko, u sebi krije stepenastu piramidu čiji su graditelji iz duboke europske prošlosti, pra-Iliri.

Piramida služila kao izvor energije?

Da li je brdo Visočica oduvijek imalo pravilan piramidalan oblik? Nije. Brda se u prirodi ne pojavljuju u pravilnim oblicima. Inteligentni čovjek daleke prošlosti je na postojeću osnovu (vjerojatno dvije ili tri strane koje podsjećaju na piramidu) izveo velike zemljane radove kojom je kompletirao piramidalni oblik. Modificirao je postojeće stranice piramide, a stotine tona su prebačene da bi se dobio pravilan oblik.

Naravno, slijede logična pitanja poput tko, kada i kojom tehnologijom je izvodio te radove? Ta pitanja imaju smisla, ali odgovori su isti kao i slučaju gradnje ogromnih umjetnih brda u engleskom Silbury Hills-u, ili pak prenošenja kamenih blokova od nekoliko stotina tona u Peruu ili Balbeku. Dovezeni materijal, prije svega lapor, poslužio je kao čvrsta podloga za oslanjanje i zidanje građevina. U ovom slučaju, riječ je o stepenastoj piramidi.

Zidovi piramida su dignuti mješavinom prirodnog stijenskog materijala povezani krečnim materijalom. Stijene koje su ovdje prisutne različite su starosne dobi. Temelji su građeni od šljunka, pijeska i kamena. Prisutnost željeza u kamenu ne čudi. Drevni čovjek je znao za specifična svojstva oblika piramide i djelovanja na čovjekov energetski nivo. Također, znao je za djelovanje pojedinih metala koji su pojačavali energetska strujanja.

Prilaz piramidi bio je tipičan. Dugačke stepenice, građene od odrezanih kamenih blokova pješčara, bile su postavljene sve do sredine sjeverne strane piramide. Pješčar se nalazi u prirodi, slobodan. čitava brda su građena od njega. Prvi bosanski kamenolomi su proizvodili impresivne, polirane kamene blokove pješčara.

Sa prilaznih kamenih blokova dolazilo se do sjeverne strane piramide koja je bila glavna, frontalno orijentirana strana piramide. Stepenice su vodile do vrha. Na vrhu piramide (na mjestu današnjeg grada Visoki) nalazio se objekt u obliku izduženog, pravokutnog hrama. Bio je građen od drveta, tako da njegovi ostaci nisu sačuvani.

Najzanimljivije  pitanje jest tko je zapravo podigao ovu piramidu? Pretpostavlja se da nije ista civilizacija izgradila piramidu i zatim je duže vremena upotrebljavala. Kada je riječ o graditeljima, vjerojatno je riječ o utjecaju sa Zapada (iz Atlantika), koji se može naći na nizu primjera u Sredozemlju i obje Amerike.

04.01.2010. 15:12:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crane
    07.01.2010. 19:21
    Gluposti! Osim što su europski arheolozi ustanovili da nije riječ o piramidama, ustanovili su i to da bosanski kvazi-arheolozi kao i taj amater Osmanagić sa svojim "iskapanjima" na Visočici uništavaju ostatke srednjovjekovne utvrde.
  2. avatar
    larinjo
    08.01.2010. 10:39
    crane... ne seri!!!
  3. avatar
    larinjo
    08.01.2010. 10:40
    osmanagic samo ti nastavi dolazim i ja po ljeti da iskopamo to brdo!! pozdrav
  4. avatar
    Juda
    09.01.2010. 01:08
    Koliko ja znam,na tom podrucju gdje ovaj nas Bosanac kopa i otkopava piramide i dosad sto je pronasao !!! To su ustvari ostatci,tuneli Rudnika Boksita. To brdo ima veze sa piramidom isto kao sto Stipe Mesic ima veze sa svetim Nikolom.
  5. avatar
    fatima
    18.02.2010. 10:44
    samo naprijed Semire, mora tu nešto biti. pozzzz
  6. avatar
    bosnien asker
    27.05.2010. 10:44
    kad bi nasa vlast mislila manje na svoje dzepove bilo bi dovoljno novca zo radove na piramidi
  7. avatar
    acid
    06.09.2010. 13:50
    Ako je stvarno piramida što do sad nisu mogli označiti kavadrat 50*50m i kopati dok ga ne očiste od zemlje. Ako je uistinu piramida ispod pokazala bi se i ne bi bilo nikakve dvojbe.
  8. avatar
    lik
    23.09.2011. 23:13
    100% piramida nema sumlje je bio sam u Visokom uvjerio sam se da to i jesu piramide samo sto je nas narod malo nepismen vise Hrvati vjeruju postojanje priamida nek Bosanci prodali bi se za 20 KM
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh