« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
OPREZ

Kako znati da ste pred pucanjem od stresa

Neki su se već navikli živjeti sa stresom, barem tako misle, no kad primjetite ove znakove, vrijeme je za odmor i oporavak

Nemojte se dovesti u ovakvu situaciju
Nemojte se dovesti u ovakvu situaciju (Dreamstime)
Više o

stres

,

umor

,

kortizol

,

razina stresa

,

neuropeptidi

Stres je tihi ubojica, kaže se, no zapravo baš i nije tako tih ako obratite pažnju na panične poruke koje vam tijelo šalje o razini stresa koju ste akumulirali u sebi. Evo par simptoma koji znače da ste na pragu pucanja i raspada sustava.

Ako ste zdravi, no pamćenje vam stvara probleme i zaboravljate stvari koje ste do sada pamtili bez problema, to je prvi znak da je krajnje vrijeme za odmor i otpuštanje stresa. Naime, kad ste pod prevelikim stresom, razina kortizola naraste do te mjere da gubite sposobnost skladištenja novih informacija.

Vježbate i sve ste slabiji? Umorni ste čim počnete vježbati? Opet je kortizol krivac za takvo stanje i tijelo vam šalje vrlo jasnu poruku da je vrijeme za odmor.

Iscrpljenost se najbolje procjenjuje utjecajem kave na vas. Ako vas ne može probuditi i natjerati na rad, znači da je umor aktivirao neurotransmitere koji su snažniji od kofeina, tako da možete popiti i lonac kave bez ikakvog učinka. 

Za kraj, ako vas boli koža na glavi, znači da je stres otpustio toliko neuropeptida u kožu da su se pojavile upale, što je znak da stvarno, ali stvarno trebate hitno reagirati jer ćete inače jednostavno puknuti i nestati.

18.07.2013. 11:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh