« Život
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako zaštititi starije od hladnoća

Starije osobe preporučljivo je kontaktirati i posjećivati češće te se brinuti o njihovim životnim, stambenim, socijalnim i zdravstvenim potrebama

Stižu posebno hladna jutra...
Stižu posebno hladna jutra... (Arhiva)
Više o

hladnoća

,

starije osobe

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu pučanstva koja je posebno osjetljiva na hladnoću pa trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći, dok se pri izlasku trebaju zaštititi kapom, šalom, rukavicama i odjenuti toplu komotnu odjeću i obuću, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Starije osobe rizične su zbog sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja i nedostatne tjelesne aktivnosti, što ih sve čini posebno osjetljivim na hladnoću.

Starije osobe preporučljivo je kontaktirati i posjećivati češće te se brinuti o njihovim životnim, stambenim, socijalnim i zdravstvenim potrebama, dok starija osoba uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), popis lijekova koje uzima i telefonski broj osobe koju se može kontaktirati.

Izlazak po hladnoći u pravilu treba izbjegavati, pogotovo u ranim jutarnjim i noćnim satima, a osobito bolesnici oboljeli od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Prilikom izlaska treba zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama i prekriti usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, te izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama.

Bitna je slojevita i ne uska odjeća s vanjskim slojem koji je nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti napravljena od prirodnih materijala. Obuća također mora biti komotna, primjerena temperaturi te otporna na vlagu, bez visokih potpetica zbog sprečavanja padova i ozljeda.

Treba pripaziti da su prostorije u domu dovoljno tople (nikako hladnije od 18°C), na znojenje ili drhtavicu, simptome poput trnjenja prstiju, gubitka osjeta, izrazito blijede ili crvene kože, na dovoljan unos tekućina (pogotovo čajeva ili juha), kao i da se izbjegava teži fizički rad (osobito čišćenje snijega).

14.12.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh